Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Houd podia, musea en bibliotheken open voor lokaal publiek’

Ondanks dat de besmettingen al drie dagen op rij teruglopen, komen er wellicht nieuwe maatregelen. Eén daarvan zou het sluiten van musea, podia en bibliotheken zijn. De culturele sector vraagt het kabinet deze instellingen juist open te laten voor bezoekers uit de regio.

De culturele instellingen lopen vooruit op de persconferentie van vanavond, waarin het kabinet vermoedelijk weer nieuwe coronamaatregelen aankondigt.

‘Een lichtpunt blijven’

Volgens de culturele organisaties is het belangrijk om bezoekers in hun omgeving „een lichtpunt te blijven bieden in een buitengewoon zware tijd, een basisvoorziening met grote impact op het welzijn en de mentale fitheid van ons allen”. Hiermee willen ze ook de mogelijkheid bieden aan artiesten en kunstenaars om op te blijven treden voor een livepubliek.

De Taskforce culturele en creatieve sector heeft de oproep aan het kabinet gedaan en stelt voor dat instellingen met regionale campagnes het publiek oproepen de culturele organisaties in hun eigen woonomgeving te bezoeken. „Want bij iedere inwoner van ons land is een podium, museum of bibliotheek in de buurt. De openstelling van deze organisaties biedt hen de gelegenheid om veilig en verantwoord buiten de eigen woning afleiding te vinden wanneer de corona-beperkende maatregelen tijdelijk nog verder moeten worden aangescherpt.”

Op dit moment mogen er nog dertig personen naar een voorstelling en werken musea met tijdvakken.

Vandaag besluit over maatregelen

Het kabinet besluit vandaag welke extra maatregelen het neemt om het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus sneller terug te dringen. De ministers die het meest bij de crisis betrokken zijn, komen daarvoor in de middag bijeen. Tijdens een persconferentie om 19.00 uur zullen Mark Rutte en Hugo de Jonge de eventuele aanscherpingen bekendmaken.

De laatste drie dagen is het aantal besmettingen weliswaar gedaald, maar het aantal ziekenhuisopnames stijgt nog steeds. Om de druk op de zorg te verlagen en zorginstellingen meer lucht te geven, moeten die cijfers volgens het kabinet sneller omlaag. Als dat gebeurt, kunnen ze ook de reguliere zorg sneller opschalen.

Naast het mogelijk sluiten van musea, theaters, bioscopen, pretparken en dierentuinen, zou het kabinet ook een negatief reisadvies geven voor de komende wintervakantieperiode.

Lees ook: Mogelijk schoten gelost bij dierenpark Amersfoort: apen ontsnapt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Houd podia, musea en bibliotheken open voor lokaal publiek’
Sluiten