Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 10 nov 2020

‘Eén derde van testen uitgevoerd door commerciële partij, GGD verliest zicht op virus’

Steeds meer mensen laten zich niet bij de GGD, maar bij een commerciële partij testen op het coronavirus. Ook bedrijven zelf testen hun medewerkers, met bijvoorbeeld sneltesten. Daardoor dreigen de GGD’s het zicht te verliezen op de ontwikkeling van het virus. Dat meldt EenVandaag op basis van eigen onderzoek.

Ruim een derde van alle coronatests worden niet bij de gezondheidsdiensten uitgevoerd. En de resultaten van die testen krijgen de GGD’s vaak niet te weten, dus is niet alles over de mate van verspreiding bekend.

Aanbieders van commerciële testen zijn wel verplicht positieve gevallen te melden bij de GGD’s. Maar dat proces is nog niet centraal geregeld en verloopt moeizaam. Experts vrezen dat hierdoor een vertekend beeld ontstaat van de besmettingscijfers.

170.000 testen

Op basis van een steekproef onder 137 particuliere testlocaties schat EenVandaag dat daar bijna 40.000 PCR-testen en 30.000 sneltesten worden afgenomen. Zorgaanbieders en bedrijven die hun werknemers zelf testen, doen dat zo’n 100.000 keer per week. Uiteindelijk kom je dan op een aantal van 170.000 testen. Dat vormt ruim een derde van het totaal aantal testen.

Volgens Bert Slagter van het Red Team, een onafhankelijke expertgroep gericht op preventie en bestrijding van het coronavirus, maken de commerciële tests het lastig om het effect van coronamaatregelen te meten. Wanneer er veel testen buiten beeld plaatsvinden, kan de daling van besmettingen toegeschreven worden aan de maatregelen, terwijl het eigenlijk komt doordat veel mensen zich buiten de GGD om laten testen. „Zo ga je het effect van de maatregelen overschatten”, zegt Slagter.

Meldingsplicht

Volgens EenVandaag wordt gewerkt aan strengere richtlijnen voor particuliere testlocaties en aan een portal, waarop externe partijen hun uitslagen kunnen melden. Die moet eind deze maand klaar zijn.

Covid-19 is een meldingsplichtige ziekte, benadrukken koepelorganisatie GGD GHOR en het RIVM. „Het is geen verzoek, maar een meldingsplicht”, zegt een woordvoerster van de GGD.

„Wij adviseren al weken, ga naar een officiële teststraat van de GGD”, voegt een woordvoerder van het RIVM daar aan toe. Hij wijst er ook op dat het zogeheten reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, sowieso een betrouwbaar beeld geeft.

Lees ook: ‘Kanye West heeft de Kardashians gehersenspoeld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Eén derde van testen uitgevoerd door commerciële partij, GGD verliest zicht op virus’
Sluiten