Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Docent van het Emmauscollege is ondergedoken vanwege cartoon in de klas

In Rotterdam wordt een docent van het katholieke Emmauscollege zo erg bedreigd, dat hij nu zit ondergedoken. Dat meldt NRC. De cartoon hing al vijf jaar in de klas, maar afgelopen maandag zette een leerling de prent online. En toen ging het snel.

De docent heeft allerlei cartoons en prents op het prikbord in zijn klaslokaal hangen, van onder meer spiritueel leraar Krishnamurti en een foto van de Pakistaanse vrouwenactivist Malala. Ook hangt er een cartoon van de Nederlandse illustrator Joep Bertrams over de aanslag op satireblad Charlie Hebdo.

Op de cartoon is een onthoofde man in een Charlie Hebdo-shirt te zien die zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem zojuist heeft onthoofd. De cartoon won in 2015 de Inktspotprijs, een Nederlandse prijs voor de beste politieke cartoon.

‘Godslastering’

Een aantal islamitische meisjes wilden maandag dat de cartoon van het prikbord zou verdwijnen. Ze zeiden dat de docent zich schuldig maakte aan „godslastering”. De leraar probeerde uit te leggen dat de man op de cartoon niet de profeet is, maar een jihadist. Maar de meisjes bleven bij hun standpunt, maakten stiekem een foto van de tekening en zetten deze online. Gezegd werd dat de cartoon „een spotprent van onze profeet” is.

En toen ging het snel. De foto verspreidt zich over het web, en de docent krijgt allerlei bedreigingen. Sommigen zeggen dat de cartoon „een spotprent van onze profeet” is, die als provocatie door de docent zou zijn opgehangen. „Als dit niet heel snel weg wordt gehaald”, schrijft iemand op Instagram, „dan gaan we dit anders aanpakken”. Volgens de politie zijn er ook online bedreigingen tegen de leraar.

Rechercheonderzoek

De bedreigingen gaan zo ver, dat de man nu zit ondergedoken, schrijft NRC. De bedreigingen worden, vlak na de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk, zeer serieus genomen. Meerdere docenten van het Emmauscollege voelen zich niet meer veilig, schrijft de krant. Intussen loopt er een „fors” digitaal rechercheonderzoek om de afzenders te achterhalen.

De school heeft inmiddels de leerlingen en hun ouders geïnformeerd en er loopt een wijkagent rond „om verbinding te zoeken”. Daarnaast staat er een zorgteam klaar voor leerlingen die dat nodig hebben. De school benadrukt dat het belangrijk is om „samen met elkaar in gesprek te blijven”.

Lees ook: Protesten in de Verenigde Staten: ‘Stop met tellen’ vs. ‘Tel elke stem’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Docent van het Emmauscollege is ondergedoken vanwege cartoon in de klas
Sluiten