Metro
Metro Binnenland 11 nov 2020 / 09:03 uur

De Sintstraat en videobellen met piet: Sinterklaas in coronatijd

Coronatijd vraagt om een creatieve invulling van het Sinterklaasfeest. Gelukkig hebben de Sint en zijn pieten nieuwe manieren gevonden om alsnog gezinnen te kunnen bezoeken. Veel scholen door heel het land krijgen bijvoorbeeld een Sintstraat en de goedheiligman is ook nog eens via video te bereiken.

Vrijwel alle bedrijfsbezoeken zijn geschrapt, maar Sinterklaas bij je thuis of op school uitnodigen blijft enorm populair. Dat blijkt uit een rondgang van persbureau ANP langs bedrijven die sinterklazen en pieten verhuren.

„Het aantal boekingen is vergelijkbaar met andere jaren, maar we hebben wel een andere inzet: wij gaan niet naar mensen thuis, we doen digitale live-bezoeken”, vertelt Maikel-Owen van Deest, eigenaar van ZoSint in Veendam en actief in Noord-Nederland. Van Deest maakt met zijn bedrijf gepersonaliseerde films, gericht op het gezin op basis van een vooraf ingevulde vragenlijst. Standaard videoberichten van de goedheiligman maakt hij niet, „want dat haalt de magie er af”.

Lees ook: Sinterklaas komt aan in fictief dorpje Zwalk: ‘You never Zwalk alone’

Drive-through

Ook op school is Sinterklaas erg gewild. Die bezoekjes gaan vaak wel in aangepaste vorm door. „Bij een aantal is er een Sinterklaas drive-through. Sint zit bijvoorbeeld in een cabrio en de pieten hebben een lange stok zodat kinderen tekeningen en dergelijke kunnen geven. Dat doen we ook in wijken waar we langskomen, zodat mensen niet dicht op elkaar staan”, vertelt Van Deest.

In de Sintstraat van Sinterklaascentrale Soest is het omgekeerd: „Sinterklaas in een tent waar je met je auto voorlangs rijdt. Hij spreekt de kinderen toe en vertelt dat de cadeautjes vannacht achter in de auto zijn gelegd”, vertelt eigenaar Piet van Rouwendaal.

Thuisbezoekregels

Van Rouwendaal heeft de thuisbezoekregels van zijn bedrijf veranderd. „Sint geeft geen handjes en neemt geen kinderen op schoot, pieten geven geen strooigoed. Als de 1,5 meter afstand niet gegarandeerd kan worden tussen volwassenen zijn mondkapjes verplicht en we komen alleen in huiselijke sfeer, dus geen buren, opa’s en oma’s uitnodigen”, vertelt Van Rouwendaal.

Beide ondernemers krijgen normaal ook veel bedrijfsaanvragen, maar nu niets, „behalve wat digitale alternatieven”, zegt Van Deest. „Een enkele huurt ons in om bij het hek van medewerkers thuis een pakketje af te geven”, vertelt Van Rouwendaal. Yvonne Bos, eigenaar van sinterklaascentrum Rotterdam, heeft „de hoop opgegeven voor dit jaar”. Het bedrijft verzorgt de intochten en evenementen voor winkelcentra en bedrijven. „We verhuren af en toe nog een kostuum of nemen een filmpje op, maar het is minimaal. We zitten dit jaar uit”, zegt Bos.

Lees ook: NS: meld je voortaan aan bij elke treinreis, om drukte te voorkomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Sintstraat en videobellen met piet: Sinterklaas in coronatijd
Sluiten