Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 3 nov 2020

Burgemeesters willen algeheel vuurwerkverbod om zorg te ontlasten

Er moet dit jaar een algeheel vuurwerkverbod komen rond de jaarwisseling. Dat vinden de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen. Zij willen dat het afsteken en de verkoop van rotjes en pijlen dit jaar niet doorgaat.

„Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee”, meent voorzitter Hubert Bruls namens de burgemeesters.

Vandaag wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over vuurwerk. Donderdag maakten GroenLinks en de Partij voor de Dieren al duidelijk dat zij voor een verkoopverbod zijn. Dat zou dan gaan om vrijwel al het consumentenvuurwerk dit jaar.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) gaf vrijdag aan dat het kabinet een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling overweegt, om de vanwege corona overbelaste zorg te ontzien. „Het wordt een ongewisse jaarwisseling. Deze maatregel helpt om iets meer rust te brengen. Ook voor de ziekenhuizen en huisartsen, want hierdoor krijgen zij minder patiënten binnen”, stelt Bruls, zelf burgemeester van Nijmegen.

‘Meest ernstige crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’

Ondanks de gevaren van vuurwerk, beseft Bruls wel dat veel mensen enorm uitkijken naar het moment dat zij mogen ‘knallen’. „Wij moeten het virus op afstand houden. Dit is de meest ernstige crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Wij moeten allemaal dingen laten die we heel erg leuk vinden. Als het vuurwerk een van de dingen is die wij moeten inleveren, dan is dat zo.”

Het gebruik van onder meer knalvuurwerk, sierpijlen en vuurwerk in de zwaardere categorie is begin dit jaar al verboden, laat Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland weten. De organisatie kijkt dan ook met verbazing naar de oproep van de burgemeesters.

„Het siervuurwerk dat overblijft, is prima te beheersen. Als dat ook niet meer mag, bestaat de kans dat mensen vuurwerk in Duitsland of België halen want daar ligt het gewoon in de winkels. Daar wordt nu al veel gekocht. De kans is dan ook groter dat ze vuurwerk meenemen dat we hier al hebben afgeschaft.”

Op de agenda van veel burgemeesters stond al langer een wens om het afsteken te verbieden. Het liefst willen zij dat er dit jaar helemaal geen vuurwerk mag worden verkocht. Maar dat is niet hen, verduidelijkt Bruls. Zij kunnen dit niet verplichten, dat moet het kabinet doen.

Baby gewond door vuurwerk

Zaterdagmiddag raakte een baby gewond toen er vuurwerk belandde in de kinderwagen waar de baby in lag. Rond het middaguur waren drie kinderen, tussen de vier en twaalf jaar oud, licht vuurwerk aan het afsteken in een woonwijk in Breda. Toen een echtpaar met een baby in de kinderwagen voorbijliep, belandde een van de klappertjes in de kinderwagen en explodeerde.

Daarbij raakte het kindje „behoorlijk gewond” en werd naar het ziekenhuis gebracht.

Ook een hond werd afgelopen week slachtoffer van een vuurwerk-ongeluk. Mogelijk zag de hond aangestoken vuurwerk aan voor een balletje, waar hij mee wilde spelen. „Ik ben slachtoffer van vuurwerk. Ik dacht dat ik een balletje ging vangen vanmorgen. Het was vuurwerk dat ontplofte in mijn bekje”, schreef de dierenambulance bij de foto van de hond.

Vuurwerk…..Daar lig ik dan.Nee ik slaap niet, maar ben overleden.Ik ben slachtoffer van vuurwerk.Ik dacht dat ik…

Posted by Stichting Dierenambulance Doetinchem e.o. on Friday, October 30, 2020

Lees ook: Burgemeesters: landelijk messenverbod voor jongeren is nodig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Burgemeesters willen algeheel vuurwerkverbod om zorg te ontlasten
Sluiten