Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 nov 2020

Aantal positieve coronatests daalt voor vierde dag op rij

Voor de vierde dag op rij neemt het aantal nieuwe coronabesmettingen af. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4320 meldingen van nieuwe gevallen gekregen van de GGD’en in het land.

Gisteren rapporteerde het instituut nog 4867 besmettingen. Dat is dus een afname van ruim 500 gevallen.

Het aantal van gisteren is gecorrigeerd; in eerste instantie stond de teller op 4873. Zondag meldde het RIVM dat 5449 mensen een positief testresultaat hadden gekregen, zaterdag 5935.

Het aantal aan coronagerelateerde sterfgevallen is wel toegenomen: tussen gisterochtend en vanochtend kwamen hier 88 meldingen over binnen. De twee dagen ervoor waren het er 45. Niet al deze mensen zijn in de 24 uur ervoor overleden. Deze informatie wordt soms met vertraging doorgegeven.

‘Achter aansluiten voor vaccin bij negeren coronamaatregelen’

Uit een onderzoek van Tilburg University onder 1461 Nederlanders blijkt dat mensen vinden dat het hebben van een gezond gewicht voorrang zou moeten geven tot een vaccin. Ook vinden zij dat mensen die de coronamaatregelen negeren, achteraan moeten sluiten.

Een representatieve groep onder de bevolking kreeg twee fictieve personen te zien. Die personen verschillen in leeftijd, gewicht (BMI), (voormalig) beroep en het opvolgen van de coronamaatregelen. Aan de hand van die twee personen konden de deelnemers aangeven wie zij vinden dat voorrang verdient bij vaccinaties.

„Weinig verrassend is de bevinding dat het overtreden van de coronamaatregelen, door bijvoorbeeld op vakantie te gaan naar een risicogebied, wordt afgestraft: bijna twee derde vindt dat mensen die zich niet aan de maatregelen houden achteraan moeten sluiten voor een vaccin”, meldt de universiteit. Iets meer dan de helft van de respondenten vindt dat een gezond BMI meer recht geeft op een vaccin.

Leeftijd en het hebben van een cruciaal beroep maakte weinig verschil, vertellen de onderzoekers. „Verplegers of onderwijzers worden niet sneller een vaccin gegund dan een administratief medewerker of een werkloze.”

Lees ook: Poederbrieven bezorgd op drie verschillende adressen, reden is onbekend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aantal positieve coronatests daalt voor vierde dag op rij
Sluiten