Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 16 okt 2020 / 10:52 uur

Zelfscannen en contactloos betalen wint het nog van online boodschappen

De meeste mensen blijven ook in coronatijd het liefst boodschappen doen in ‘de echte’ supermarkt. Het betalen gaat inmiddels steeds meer digitaal.

De afgelopen maanden werden retailers verplicht zich aan te passen aan het ‘nieuwe normaal’. Dat geldt zeker ook voor supermarkten. Supermarktmedewerkers stonden, én staan, in de frontlinie en verzetten enorm veel werk om de grote vraag vanuit consumenten op te kunnen vangen. De manier waarop we boodschappen doen is sinds de komst van COVID-19 voorgoed veranderd, maar boodschappen doen in de fysieke winkel – met de nodige aanpassingen – blijft de voorkeur genieten van de Nederlandse consument. Dat blijkt vandaag uit onderzoek van technologiebedrijf Manhattan Associates.

Zelf voorzorgsmaatregelen bij boodschappen doen

Iets meer dan de helft van de Nederlanders (53 procent) heeft vaker of uitsluitend gebruikgemaakt van zelfscannen en contactloos betalen om zo min mogelijk fysiek contact te hebben met personen. Daarnaast neemt bijna 60 procent zelf voorzorgsmaatregelen zoals het dragen van een mondkapje en het gebruiken van desinfecterende handgel of handschoenen tijdens het doen van boodschappen tijdens de lockdown eerder dit jaar. Veel consumenten blijven de supermarkt bezoeken, maar alleen wanneer zij zelf maatregelen nemen om dit op een veilige manier te kunnen blijven doen.

Een foto van een supermarktmedewerker die er voor zorgt dat je veilig boodschappen kunt doen
Supermarkten namen dit jaar tal van maatregelen om veilig je boodschappen te kunnen doen. Foto: ANP / Rob Engelaar

Online boodschappen doen wordt populairder

Hoewel volgens het onderzoek het merendeel van de Nederlanders de voorkeur geeft aan fysiek boodschappen doen, neemt de populariteit van online boodschappen doen gestaag toe. Voor de pandemie deed minder dan één tiende van de Nederlandse consumenten zijn of haar boodschappen online (8 procent) en dit aantal nam toe tot 13 procent tijdens de lockdown.

Minder vaak naar de supermarkt

Een andere maatregel die Nederlanders nemen om boodschappen te blijven doen in de supermarkt, is het aantal bezoeken per week te verminderen om contactmomenten zo veel mogelijk te beperken. Normaal gesproken gingen Nederlanders gemiddeld bijna drie keer per week naar de supermarkt. Dit getal verminderde tijdens de piek van de coronacrisis naar gemiddeld net twee keer per week. Opvallend is dat consumenten verwachten ook na de coronacrisis minder vaak naar de supermarkt te gaan dan voorheen.

„Met uitzondering van de zorg is geen enkele andere industrie meer zichtbaar geweest tijdens de coronapiek dan de levensmiddelenindustrie”, zegt Pieter Van den Broecke, managing director Benelux en Duitsland bij Manhattan Associates. „Niet verrassend dus dat deze er vandaag de dag anders uitziet dan voor corona. Om aan de vraag van de consument te voldoen, kun je onder andere denken aan, waar mogelijk, bredere gangpaden, meer gebruik van contactloze betalingen en in staat zijn om de voorraad daar te krijgen waar deze het meest nodig is, ongeacht het kanaal.”

Lees ook: Vrijwilligers lanceren website om boodschappen voor elkaar te doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zelfscannen en contactloos betalen wint het nog van online boodschappen
Sluiten