Metro
Metro Binnenland 6 okt 2020 / 18:44 uur

WHO waarschuwt voor ‘coronamoeheid’ in Europa

In Europa zijn steeds meer mensen de beperkende maatregelen rondom het coronavirus zat. Ze kampen met „pandemiemoeheid”. Directeur Europa van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Hans Kluge geeft overheden daarom het advies goed naar hun inwoners te luisteren en samen een oplossing te vinden.

De afgelopen acht maanden sinds de uitbraak van het virus hebben burgers „enorme offers” gebracht, zegt de Belg in een verklaring. „Dat heeft ons allemaal uitgeput.” Het is in deze omstandigheden volgens hem normaal je apathisch of gedemotiveerd te voelen.

Vermoeidheidsverschijnselen

Uit sommige overzichten die hij heeft gekregen blijkt dat tot wel 60 procent van de bevolking vermoeidheidsverschijnselen vertoont. We moeten dat erkennen, wil het beleid om het virus terug te dringen echt effectief zijn.

Als voorbeeld gaf hij een project in Denemarken waar studenten werden betrokken bij het verzinnen van maatregelen waardoor ze weer naar de universiteit kunnen. En Turkije probeert via peilingen op sociale media een beter begrip te krijgen van mensen die beperkende maatregelen negeren.

Nu de feestdagen eraan komen is het belangrijk nieuwe manieren te vinden om de vermoeidheid tegen te gaan, vindt Kluge. Volgens hem gaven moslims in Europa het goede voorbeeld tijdens de ramadan. Ze hielden virtuele vieringen en lieten maaltijden thuisbezorgen.

Lees ook: Jongeren: gratis anticonceptie en les over aangeven grenzen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
WHO waarschuwt voor ‘coronamoeheid’ in Europa
Sluiten