Metro
Metro Binnenland 8 okt 2020 / 15:02 uur

Wederom stijging coronacijfers: bijna 6000 nieuwe besmettingen

In Nederland is een nieuw record gevestigd, al is het geen record om trots op te zijn. Er zijn tussen gisterochtend en vandaag bijna 6000 nieuwe COVID-19 besmettingen gemeld. Dat is een nieuw dagrecord.

Om precies te zijn werden er 5831 mensen positief getest. Daarmee is het oude dagrecord – dat slechts een dag oud was – gesneuveld. Tussen dinsdagochtend en gisterochtend had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 4994 meldingen van positieve tests gekregen. Het waren er aanvankelijk 4996, maar dat is vandaag bijgesteld.

Lees ook: Weer nieuw dagrecord in aantal coronabesmettingen

Meeste besmettingen in grote steden

Voor het eerst komt het aantal nieuwe gevallen boven de 5000 in een dag uit. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 32.000 nieuwe besmettingen gemeld. In Amsterdam werden 440 inwoners positief getest. Rotterdam registreerde 422 nieuwe besmettingen en Den Haag 316. In de gemeente Utrecht kwamen 182 besmettingen aan het licht. De cijfers per gemeente kunnen via het Coronadashboard van Rijksoverheid worden bekeken.

Het aantal sterfgevallen steeg met dertien. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen dinsdagochtend en gisterochtend waren 36 sterfgevallen gemeld.

Ook ziekenhuisopnames omhoog

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is gestegen tot 1070. Dat zijn 49 patiënten meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het merendeel ligt op verpleegafdelingen, 228 van de mensen met de longziekte Covid-19 liggen op de intensive care, een toename van 18 in de afgelopen 24 uur.

Momenteel is 29 procent van alle patiënten die op de ic’s liggen coronapatiënt. Van alle Nederlanders die momenteel op verpleegafdelingen van ziekenhuizen verblijven, heeft ruim 7,5 procent Covid-19, zo blijkt uit de laatste cijfers.

Verplaatst naar andere regio

Het LCPS meldt verder dat in de afgelopen 24 uur 15 patiënten zijn verplaatst naar een andere regio. Dat gebeurt om te voorkomen dat de druk op ziekenhuizen in gebieden waar relatief veel mensen ziek worden, te groot wordt. Gisteren meldde het centrum 11 verplaatsingen tussen regio’s.

Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 150.000 mensen in Nederland positief getest. De teller staat vandaag op 155.810. Op 23 september werd de 100.000e besmetting geregistreerd. Met het huidige tempo gaat Nederland volgende week door de grens van 200.000 positieve tests.

Lees ook: ‘Herstelde coronapatiënten soms niet ontslagen uit ziekenhuis’

‘Nieuwe maatregelen nodig’

Als het aantal besmettingen niet daalt dan is het kabinet „genoodzaakt aanvullende maatregelen te nemen”, zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) die verantwoordelijk is voor de aanpak van het coronavirus.

Rond het weekeinde of begin volgende week moet een trendbreuk zichtbaar zijn in de besmettingen, zegt De Jonge. „Als dat onvoldoende is ontkom je er niet aan aanvullende maatregelen te nemen”. Volgens de minister kan er pas afgeschaald worden als de besmettingsdruk dusdanig lager is dat je ook met minder maatregelen de R (het aantal personen dat een besmet mens opnieuw besmet) onder de één kunt houden. „Daar is op dit moment weinig aanleiding voor om dat te veronderstellen.”

Het kabinet bespreekt volgende week dinsdag het advies van het OMT. De Jonge wilde nog niet ingaan op mogelijke aanvullende stappen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wederom stijging coronacijfers: bijna 6000 nieuwe besmettingen
Sluiten