Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 5 okt 2020 / 08:31 uur

Ouderenuurtjes supermarkt en dringend verzoek mondkapje op scholen ingegaan

De vraag aan middelbare scholieren om een mondkapje te dragen en de speciale ‘ouderenuurtjes’ in supermarkten zijn vandaag ingegaan.

Middelbare scholieren krijgen sinds vanmorgen het dringende advies om buiten de lessen een mondkapje te dragen. Dat besloot het ministerie van Onderwijs vorige week, na overleg met de VO-raad.

Leerlingen mogen het mondkapje weer afdoen zodra ze in de klas zitten. Ook tijdens praktijklessen is het gewenst dat leerlingen een mondkapje dragen als ze geen anderhalve meter afstand kunnen houden met de leraar. Dat mag niet ten koste gaan van de veiligheid, bijvoorbeeld tijdens praktijklessen waar gekookt of gelast wordt. Onderling hoeven middelbare scholieren geen afstand te houden.

Advies mondkapje dragen gaat in overleg

Schoolbesturen mogen zelf beslissen of een mondkapje verplicht wordt op hun scholen. Dat moet altijd in overleg met de medezeggenschapsraad, waarin onder anderen ouders en personeelsleden zitten.

Het advies geldt niet voor kinderen op basisscholen. De kans dat jonge kinderen het virus verspreiden is aanzienlijk lager, aldus het ministerie.

Exclusief open voor ouderen en andere kwetsbare groepen

Supermarkten zijn vanaf vandaag twee uur per weekdag exclusief geopend voor ouderen en kwetsbare groepen. Daarmee volgen ze de plicht die het kabinet heeft opgelegd, meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Het CBL vindt dat het kabinet „overhaast heeft besloten om de speciale openingsuren voor elke supermarkt te verplichten, ook in wijken waar relatief weinig ouderen en kwetsbare mensen wonen”. Supermarkten zouden flink last kunnen hebben van de beslissing en kunnen niet zomaar een uur midden op de dag andere klanten weigeren, meent de koepelorganisatie.

De meeste supermarkten zijn vanaf nu van 7.00 tot 8.00 uur voor klanten uit kwetsbare groepen geopend. Daarnaast kiest elke supermarkt zelf een tweede uur. Zo stelt Albert Heijn het tijdslot 7.00 tot 9.00 uur in als exclusieve boodschappentijd voor ouderen en kwetsbare personen. De Jumbo houdt zich aan het uurtje in de ochtend van 7.00 tot 8.00 uur; het tweede uur zal elk filiaal naar eigen inzicht invullen. Klanten die niet oud of kwetsbaar zijn, zullen waarschijnlijk niet geweigerd worden op de speciale ‘ouderenuren’, omdat het in verband met privacy niet mogelijk is om dit te controleren.

Lees ook: Speciale uurtjes voor kwetsbaren in supermarkt gaan door, hoe werkt het?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ouderenuurtjes supermarkt en dringend verzoek mondkapje op scholen ingegaan
Sluiten