Metro
Metro Binnenland 4 okt 2020 / 10:01 uur

Twee op de drie Nederlanders vindt advies over mondkapje dragen terecht

Bijna twee derde van de Nederlanders steunt het dringende advies van de regering om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes.

In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond geeft 64 procent van de ondervraagden aan dat ze dat een goed idee vinden. 17 procent droeg al zo’n gezichtsbedekking voordat premier Mark Rutte het advies uitsprak. Het laatste advies klonk vrijdag: „Draag dat mondkapje, maar zet ‘m niet steeds op en af.”

Kiezers Forum en PVV dragen geen mondkapje

Van de mensen die niets zien in het dragen van een mondkapje, zegt het overgrote deel dergelijke publieke ruimtes dan liever te vermijden. Van alle ondervraagden zegt 25 procent dat. Onder hen zijn opvallend veel kiezers van Forum voor Democratie en de PVV, terwijl GroenLinks-stemmers juist duidelijk ondervertegenwoordigd zijn.

Een foto van minister Grapperhaus met een mondkapje
Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, droeg zijn mondkapje deze week niet helemaal goed. Dit was wel buiten. Foto: ANP / Remko de Waal

Meer angst om besmetting

Meer mensen zijn bang om besmet te raken met het coronavirus dan afgelopen zomer. In juli dacht 9 procent van de Nederlanders nog dat de kans om het virus op te lopen groot was, nu is dat percentage verdubbeld. Nog altijd is de angst voor besmetting niet zo groot als vlak na het begin van de coronacrisis. In maart dacht 38 procent dat de kans om het virus te krijgen groot was, blijkt uit de peiling.

Mondkapje in ziekenhuizen verplicht

Waar het kabinet het dragen van een mondkapje dringend adviseert, is het gezichtsmasker in veel ziekenhuizen inmiddels verplicht.

Onder meer alle locaties van het Spaarne Gasthuis in Haarlem, het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht, het Tergooi ziekenhuis in Hilversum, het OLVG in Amsterdam en het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen verplichten het dragen van een niet-medisch mondmasker voor bezoekers.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen laat weten achter het advies van het kabinet te staan om in publieke binnenruimtes een niet-medisch mondkapje te dragen. „Ziekenhuizen vormen een belangrijk onderdeel van de maatschappij en hebben een voorbeeldfunctie. Het dringende advies van het kabinet om mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes is in de visie van de NVZ ook van toepassing op de openbare ruimtes in ziekenhuizen. Het opvolgen van het kabinetsadvies in de ziekenhuizen is een logische stap, voor patiënten, bezoekers en ziekenhuispersoneel”, schreef de NVZ vrijdag in een advies aan haar leden.

Lees ook: In Staphorst vandaag drie kerkdiensten voor 600 bezoekers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Twee op de drie Nederlanders vindt advies over mondkapje dragen terecht
Sluiten