Ista van Galen
Ista van Galen Binnenland 2 okt 2020 / 10:36 uur

Te weinig kennis over goed verzorgen huisdier, meer dierenonderwijs nodig

Door de coronacrisis hebben veel meer mensen een huisdier in huis gehaald. Niet gek, want een huisdier kan een grote steun zijn voor iemand die eenzaam is. Maar volgens stichting ‘Met dieren meer mens’ hebben mensen nog te weinig kennis over hoe je een huisdier nou goed verzorgt.

Uit een steekproef van de stichting blijkt dat de gemiddelde Nederlander niet goed weet wat er allemaal komt kijken bij het houden van een huisdier. De stichting vraagt hier nu aandacht voor in de hoop dat meer mensen dierenonderwijs gaan volgen.

Huisdier verzorgen

Niet lang na het begin van de coronacrisis bleek al dat er steeds meer puppy’s worden aangeschaft. Het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) noemde dat toen al „zorgwekkend”. Onder meer omdat het in de 1,5 meter-samenleving lastig is om een puppy op te voeden. En omdat mensen misschien minder tijd hebben voor het huisdier als ze weer naar hun werk kunnen.

Stichting ‘Met dieren meer mens’ maakt zich nu dus ook zorgen. In de steekproef werden volwassenen van de Aeres Hogeschool in Dronten ondervraagd. Daaruit bleek dat veel mensen nog niet over de juiste kennis beschikken om een huisdier te verzorgen.

Veel mensen beschikken nog niet over de juiste kennis om een huisdier te verzorgen.

Zo was een van de vragen hoeveel kattenbakken er nodig zijn als er twee katten in één huishouden wonen. Maar liefst 83  procent van de respondenten wist deze vraag niet goed te beantwoorden. Volgens de stichting is het goede antwoord namelijk drie kattenbakken.

DierenDiploma

De stichting pleit voor meer digitaal dierenonderwijs, door bijvoorbeeld de inzet van het DierenDiploma. Dat is een online lespakket voor kinderen van groep vijf die leren hoe ze met dieren om moeten gaan en een huisdier het beste kunnen verzorgen.

„Door kinderen op de basisschool op een speelse manier iets bij te brengen over hoe je verantwoord omgaat met een huisdier, hopen we dat zowel zij als ook hun ouders hier iets meer over leren”, aldus Pascale Fuchs, secretaris van de stichting.

Werelddierendag

De aandacht wordt gevraagd in aanloop naar dierendag (4 oktober). De stichting organiseert die dag digitale dierenlessen die worden gepresenteerd door actrice Belle Zimmerman. Daarnaast wordt er een coronaproof hondenwandeling gehouden met presentatrice Evelien de Bruijn om hondeneigenaren kennis te laten maken met het lespakket.

Lees ook: Ouderenbond vindt ouderenuurtje supermarkt stigmatiserend en onnodig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Te weinig kennis over goed verzorgen huisdier, meer dierenonderwijs nodig
Sluiten