Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Binnenland 27 okt 2020 / 09:30 uur

Hogere studieschuld en meer uren achter de kassa: studenten lenen meer

Studenten zijn flink meer gaan lenen. Ook is het bedrag dat ze lenen veel hoger, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het bureau leent elke nieuwe generatie studenten weer meer dan de vorige. Sinds de invoering van het leenstelsel gaan veel meer studenten een studieschuld aan.

Drie op de vijf studenten uit de geboortejaren 1998 en 1999 hadden een lening op hun achttiende. Van de generaties van 1992 en 1993 leende een op de vijf bij. Die laatste groep begon ruim voor de invoering van het leenstelsel in 2015 met studeren. Áls er al geleend werd, lag dat bedrag rond de 300 euro. De latere studenten uit 1998 en 1999 leenden gemiddeld tot wel 510 euro per maand.

‘Zeer verontrustend’

Met het hogere bedrag dat er per maand wordt geleend, stijgen ook de studieschulden. Zeer verontrustend, vinden de studentenvakbonden. „Deze bedragen baren veel zorgen. Dit betekent dat studieschulden van 50.000 euro geen uitzondering meer zijn. En hier zijn de effecten van de coronacrisis niet eens meegerekend”, stelt de Landelijke Studentenvakbond. De bonden willen dat er snel een einde gemaakt wordt aan het huidige leenstelsel.

Er wordt – naast het lenen – ook nog gewoon gewerkt. Niet meer dan voorheen, maar studenten zijn wel meer gaan verdienen. Het minimumjeugdloon is verhoogd, maar de studenten maken ook gewoonweg meer uren dan voorgaande generaties. Studenten uit 1998 en 1999 verdienden op hun negentiende gemiddeld 420 euro per maand met hun bijbaan. Dat is zestien procent meer dan wat de generatie van 1990 en 1991 verdiende op die leeftijd.

Meer stress en minder ontspanning

Studenten die meer gaan werken om de weggevallen basisbeurs te compenseren zijn ook een zorgenpost voor studentenorganisaties. „Logisch dat studenten meer bijwerken door hogere kosten van kamerhuur en collegegeld en minder inkomsten dankzij de weggevallen basisbeurs. Met werken is niks mis, maar veel uren maken in combinatie met een fulltimestudie zorgt voor meer stress en minder ruimte voor ontplooiing en ontspanning”, aldus FNV Young.

Het effect van de coronacrisis kon het CBS nog niet meenemen in de studie. Wel verwachten zij dat de financiën van studenten hierdoor onder druk is komen te staan. Zij hebben namelijk vaak flexbanen in sectoren die nu hard getroffen zijn, zoals de horeca en uitzendbranche.

Voor het onderzoek is gekeken naar voltijdstudenten die een hbo- of wo-opleiding deden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hogere studieschuld en meer uren achter de kassa: studenten lenen meer
Sluiten