Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 okt 2020

Strafzaak tegen vader Ruinerwold ‘moet worden gestaakt’

De strafzaak tegen Gerrit Jan van D., hoofdverdachte in de geruchtmakende Ruinerwoldzaak, moet worden gestaakt, volgens zijn advocaat. Van D. is als gevolg van een herseninfarct in 2016 dermate gehandicapt geraakt dat hij niet in staat is zijn strafvervolging te volgen.

Van D.’s advocaat Robert Snorn heeft de rechtbank in Assen vandaag verzocht de vervolging te schorsen. De rechtbank wil eerst Van D. zelf zien en zal hem bezoeken in het penitentiair ziekenhuis waar hij verblijft.

Deskundigen

Snorn baseerde zijn verzoek op bevindingen van deskundigen van het Pieter Baan Centrum, die Van D. hebben onderzocht. Het infarct heeft bij de 68-jarige Van D. onder meer geleid tot verlies van zijn spraakvermogen. Ook begrijpt hij maar zeer ten dele wat anderen zeggen. Zou Gerrit Jan van D. wel worden berecht, dan dreigt volgens zijn advocaat een oneerlijk proces, omdat de man niet in staat is om zich te verweren. „Er is wel sprake van enig begrip, maar begrijp niet ten volle de strekking van de strafzaak.”

Het Openbaar Ministerie vindt het te vroeg voor een schorsing van de vervolging. Het OM heeft de rechtbank verzocht vier betrokken deskundigen eerst te horen en niet nu al definitieve conclusies te trekken. De rechtbank volgt het OM daarin, omdat het om een „fundamentele beslissing” gaat. Na het bezoek aan Van D. zal het de deskundigen vragen stellen over hun bevindingen.

De rechtbank wil tijdens het bezoek aan Van D. met eigen ogen zien wat zijn toestand is. Van D. is tot dusver, op eerdere inleidende zittingen, niet in de rechtszaal verschenen, omdat hij daartoe niet in staat is. Hij is tot dusver niet verhoord.

Vrijheidsberoving kinderen

Verdachten Van D. en medeverdachte Josef B. worden onder meer beschuldigd van jarenlange vrijheidsberoving van zes van Van D.’s kinderen. Van D. leefde met zijn kinderen afgezonderd van de buitenwereld, in een boerderij in de buurt van het Drentse dorp Ruinerwold.

Volgens het OM heeft Van D. zijn kinderen ook mishandeld. Het OM verdenkt hem daarnaast van seksueel misbruik van twee oudere kinderen die niet op de boerderij woonden. Van D. had negen kinderen. Zijn vrouw overleed in 2004.

Vorige maand overhandigde een van de zoons 100 uur videomateriaal aan het OM.

Religieuze ban Ruinerwold

Op de boerderij leefden de kinderen volgens het OM in een soort religieuze ban. Een aantal van hen zou nog steeds volgens die geloofsregels willen leven. Zij zaten meestal niet letterlijk opgesloten – de deur stond vaak open. De rechtbank heeft de boerderij vorig jaar bezocht, om de situatie met eigen ogen te bekijken.

De zaak kwam op 15 oktober 2019 aan het licht nadat een van de kinderen in een kroeg in het dorp over de situatie had gesproken. Volgens justitie heeft Van D. volop hulp gehad van medeverdachte Josef B. (59) Deze ontkent alle beschuldigingen en meent dat hij het slachtoffer is van „een heksenjacht”.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Strafzaak tegen vader Ruinerwold ‘moet worden gestaakt’
Sluiten