Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 9 okt 2020

Stijging coronabesmettingen gaat iets minder snel, wel weer dagrecord

De afgelopen 24 uur zijn 5983 nieuwe coronabesmettingen gemeld. De stijging gaat iets minder snel dan de dagen hiervoor, maar het cijfer is een opnieuw een dagrecord. In de ziekenhuizen is het weer drukker.

Een dag eerder had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5829 meldingen van positieve tests gekregen. Het waren er aanvankelijk 5831, maar dat is vrijdag bijgesteld. In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 34.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Record coronabesmettingen in Rotterdam

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond brak vandaag een landelijk record. In Rotterdam en omstreken werden 828 positieve tests doorgegeven. Voor het eerst meldt een veiligheidsregio meer dan 800 besmettingen in een etmaal. Gisteren had Rotterdam-Rijnmond 776 gevallen gemeld. De veiligheidsregio’s Haaglanden (730 nieuwe besmettingen), Utrecht (616) en Amsterdam-Amstelland (579) noteerden hun hoogste dagcijfers. Midden- en West-Brabant, Hollands Midden, Brabant-Zuidoost en Gelderland-Midden hadden meer dan 200 nieuwe gevallen.

Amsterdam telde zelf in het afgelopen etmaal 493 nieuwe besmettingen. In Rotterdam werden 446 positieve tests geregistreerd en in Den Haag 411. In de gemeente Utrecht kwamen er 218 besmettingen bij.

Veertien sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg met veertien. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en gistermorgen werden dertien sterfgevallen gemeld.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 162.000 mensen in Nederland positief getest. Binnen een maand tijd is het aantal bevestigde gevallen verdubbeld. Op 11 september stond de teller net onder de 80.000. Als het huidige tempo aanhoudt, wordt eind volgende week de 200.000e Nederlander positief getest. In werkelijkheid hebben waarschijnlijk veel meer Nederlanders corona gehad. In de beginperiode van de uitbraak werd lang niet iedereen getest, en de laatste weken is het moeilijk om een afspraak voor een test te maken.

Amsterdam telt de meeste bevestigde besmettingen. Sinds februari zijn bijna 17.000 inwoners van de hoofdstad positief getest. Rotterdam heeft bijna 13.000 coronagevallen en Den Haag gaat tijdens het weekeinde waarschijnlijk door de grens van 10.000 besmettingen. Onder de besmettingen viel gisteren ook schaatser Kjeld Nuis (Team Reggeborgh). Onder meer de hele Jumbo-Vismaploeg, die net als Nuis in Duitsland was, is in quarantaine gegaan.

Een foto van de Jumbo-Vismaploeg, ook de dupe van de coronabesmettingen
Schaatster Robin Groot van Team Jumbo-Visma tijdens een training in Duitsland. Haar team is in quarantaine gegaan. Foto: ANP / Andreas Schaad

Ziekenhuizen voller door coronabesmettingen

Meer dan 13.000 mensen werden in een ziekenhuis opgenomen vanwege een coronabesmetting. Van meer dan 6500 mensen is zeker dat ze aan de gevolgen van het virus zijn overleden.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is vandaag gestegen tot 1139. Dat zijn 69 patiënten meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het merendeel ligt op verpleegafdelingen. 239 van de mensen met de longziekte COVID-19 liggen op de intensive care, een toename van 11 in het afgelopen etmaal.

Momenteel is 30 procent van alle patiënten die op de ic’s liggen coronapatiënt. „Het aantal COVID-patiënten in de ziekenhuizen blijft snel stijgen. De prognose is dat er op 13 oktober 1250 patiënten opgenomen zijn”, meldt LCPS.

In de afgelopen 24 uur zijn er 11 verplaatsingen geweest tussen de regio’s, waarvan 4 ic-patiënten. Gisteren waren dat  15 verplaatsingen. Die verplaatsingen gebeuren om te voorkomen dat de druk op ziekenhuizen in gebieden waar relatief veel mensen ziek worden, te groot wordt.

Lees ook: ‘Besmetting ziekenhuispersoneel gebeurde niet op de ok’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stijging coronabesmettingen gaat iets minder snel, wel weer dagrecord
Sluiten