Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 7 okt 2020

SOS Dolfijn bouwt ziekenhuis voor zeezoogdieren

Een speciaal ziekenhuis voor zeezoogdieren. Hulporganisatie SOS Dolfijn is bezig met de bouw van heus ‘zeezoogdier-ziekenhuis’ op landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Het ziekenhuis is onderdeel van een nieuw opvangcentrum voor de walvisachtigen.

Het hospitaal krijgt onder andere een intensive-care voor specialistische zorg aan zieke of gewonde dolfijnen, walvissen en bruinvissen. En dat bestaat nog niet in Europa. Het centrum biedt mogelijkheden om aangespoelde dieren maandenlang op te kunnen vangen. De helft van de dolfijnen en bruinvissen die bij SOS Dolfijn terechtkomen knapt voldoende op om zich weer zelfstandig in zee te kunnen redden, zegt een woordvoerster.

Weg uit Harderwijk

De gestrande zeezoogdieren komen uit een groot gebied vanaf Noord-Frankrijk tot aan Denemarken. Het opvangcentrum moet begin 2022 klaar zijn en de kosten zijn rond de 2 miljoen euro.

SOS Dolfijn heeft sinds 2004 een klein opvangcentrum op het terrein van het Dolfinarium in Harderwijk. In 2016 deed de stichting afstand van het Dolfinarium, omdat de doelstellingen teveel afweken. Landgoed Hoenderdaell is een kleinschalig dierenpark uitgestrekt over 64 hectare natuurgebied. Het park streeft ernaar de natuurlijke omgeving van de dieren na te bootsen en dieren in nood te helpen. Veel dieren zijn afkomstig uit buitenlandse circussen of afgedankte dierentuinen.

Stichting Leeuw

Op landgoed Hoenderdaell bevindt zich ook Stichting Leeuw, een opvangcentrum voor grote katachtigen. De stichting probeert de opvang zoveel mogelijk tijdelijk te houden en dieren voor te bereiden op terugkeer naar hun land van herkomst

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
SOS Dolfijn bouwt ziekenhuis voor zeezoogdieren
Sluiten