Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Binnenland 30 okt 2020 / 21:23 uur

Het onmogelijke is gebeurd: Soldaat van Oranje tijdelijk stilgelegd

Als er één ding zeker is in de wereld, is het dat Soldaat van Oranje nooit zal stoppen. De succesvolste theatervoorstelling uit de Nederlandse geschiedenis loopt al jáááren en verlengt op verlengt op verlengt. De musical zou dat ook blijven doen, als het coronavirus geen roet in het eten had gegooid.

Corona kreeg namelijk voor elkaar wat niemand anders lukte: het stopte Soldaat van Oranje. Tijdelijk dan, want niemand slaat deze musical uit het veld.

Op de dag dat de musical tien jaar bestaat, is bekendgemaakt dat de voorstelling voorlopig is stilgelegd door het coronavirus. Hij wordt pas weer hervat als er perspectief is op het spelen zonder de huidige coronabeperkingen. Dat maakte producent New Productions vandaag bekend.

Op pauze

„Het virus en de huidige routekaart van de rijksoverheid noodzaken de productie – en de hele culturele sector in binnen- en buitenland – tot vergaande beslissingen”, zegt producent Fred Boot. De veiligheid en gezondheid van cast, crew en publiek staan voorop, benadrukt hij. „De verwachting is dat er voorlopig geen versoepelingen komen die het economisch weer verantwoord maken om de voorstelling te spelen.”

Ook het extra geld dat het kabinet dinsdag aankondigde voor de niet-gesubsidieerde theaterproducenten verandert daar niets aan. „Het telkens opstarten en weer stilleggen van de productie, het keer op keer omboeken van tickets, is noch voor de organisatie, noch voor de medewerkers, noch voor het publiek een situatie die vol te houden is.” De musical was pas volledig aangepast aan de coronaregels.

Hit-musical zorgt voor uitverkochte zalen

Soldaat van Oranje wordt pas weer opgestart als het virus onder controle is en er weer voor volle zalen gespeeld kan en mag worden. De reguliere kaartverkoop lag al enige tijd stil. Er zijn nog tienduizenden mensen met een voucher of ticket.

De hit-musical ging vandaag tien jaar geleden in première. De voorstelling vertelt het levensverhaal van verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema. Tien jaar lang werd hij  doorlopend gespeeld voor uitverkochte zalen. De musical werd bijna 2900 keer opgevoerd. Meer dan 3,3 miljoen mensen hebben het stuk inmiddels gezien.

Lees ook: Soldaat van Oranje is terug: ‘Geweldig, maar er dreigen ook theaters bij bosjes om te vallen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het onmogelijke is gebeurd: Soldaat van Oranje tijdelijk stilgelegd
Sluiten