Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Binnenland 12 okt 2020 / 07:59 uur

Rode Kruis in actie voor gezinnen die door corona geen eten hebben

Het Rode Kruis heeft een speciaal gironummer geopend om geld op te halen voor voedselhulp tijdens de coronacrisis. Met het geld dat via giro 7244 binnenkomt, wil de hulporganisatie minimaal 3000 mensen in Nederland voorzien van tenminste een maaltijd per dag.

Het gaat om mensen die door de coronacrisis hun inkomen zijn kwijtgeraakt en daardoor geen geld meer hebben voor eten. Door de coronacrisis is veel werk in de bouw, horeca of cultuursector weggevallen en kunnen sommige gezinnen niet meer rondkomen. Het Rode Kruis geeft ook ondersteuning aan dak- en thuislozen en arbeidsmigranten. „Veel ongedocumenteerden of arbeidsmigranten die zwart werk doen, bijvoorbeeld als schoonmaker of in de horeca, zijn tijdens de coronacrisis hun werk kwijtgeraakt”, vertelt een woordvoerder van het Rode Kruis.

Geen geld voor eten

De hulporganisatie is al sinds mei bezig met de gevolgen van de coronacrisis. „Wij helpen al sinds mei met voedselpakketten en boodschappenkaarten”, aldus de woordvoerder. „Nu de crisis langer aanhoudt en steeds meer mensen te weinig geld hebben voor een maaltijd, moeten we onze hulp opschalen.”

Sinds mei zijn er al zo’n 25.000 voedselpakketten en 25.000 boodschappenkaarten uitgedeeld. Met zo’n kaart, dat een tegoed van 35 euro heeft, kunnen mensen zelf naar de supermarkt om eten uit te kiezen. „We willen tot het einde van het jaar mensen kunnen blijven ondersteunen, voornamelijk door middel van boodschappenkaarten”, zegt de woordvoerder.

Hard geraakt door de coronacrisis

Die boodschappenkaarten werden in april voor het eerst uitgedeeld door het Rode Kruis. Daarvoor werden destijds mensen geselecteerd die hard werden geraakt door de crisis en niet in aanmerking kwamen voor andere hulp, of hun weg naar die hulp niet goed konden vinden. De verwachting was toen dat er duizenden mensen geholpen waren met zo’n kaart.

Volgens Amnesty International leven er in Nederland tienduizenden mensen zonder geldige verblijfsvergunning. Zij kunnen (of willen) geen hulp aannemen van reguliere instanties, omdat ze niet legaal in Nederland verblijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rode Kruis in actie voor gezinnen die door corona geen eten hebben
Sluiten