Metro
Metro Binnenland 13 okt 2020 / 21:54 uur

Reacties op de coronamaatregelen vol tranen en ook tevredenheid

De nieuwe coronamaatregelen leveren natuurlijk een storm aan reacties op. Verschillende sectoren worden hard getroffen.

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer komen slechts met het falen van het kabinet en beginnen niet over Nederlanders die zich niet aan de maatregelen hebben gehouden. Die reacties zijn voorspelbaar en stonden ongetwijfeld voor de persconferentie van premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge al klaar om te worden verzonden en gepost. Hieronder de reacties uit de getroffen branches en branches die met de nieuwe coronamaatregelen te maken hebben, zoals de boa’s.

Vooral boosheid in de horeca

In de horecabranche overheerst boosheid over de gedwongen sluiting van cafés en eetgelegenheden die het kabinet heeft aangekondigd als maatregel tegen de tweede coronagolf. De horecabranche Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft geen begrip voor de uitleg die premier Mark Rutte gaf voor ingrijpende actie. Alleen de volledige compensatie voor alle loonkosten en vaste lasten voor getroffen horecaondernemers kan volgens voorzitter Robèr Willemsen „desastreuze” gevolgen voorkomen.

„Als je kijkt naar de cijfers van het RIVM, dan zie je dat het totale aantal besmettingen in de horeca een fractie van het totaal is”, zegt Willemsen. Zonder vergoeding van honderd procent voor alle loonkosten en vaste lasten, vallen volgens Willemsen veel horecabedrijven om. De KHN gaat nu volop inzetten op onderhandelingen over extra steun. „Ik hoorde aan het begin van de persconferentie dat het kabinet klaar staat voor steun aan getroffen branches en sectoren, dat is positief. We hebben de afgelopen zes maanden massaal ingeteerd op 5 miljard euro aan spaargeld”, aldus Willemsen. “We gaan morgen afwachten wat voor daad bij het woord wordt gevoegd.”

Theaters: Klap onvoorstelbaar

De Nederlandse theaterproducenten hebben geen financiële marges meer om de klap op te vangen die het kabinet dinsdag heeft uitgedeeld met de nieuwe coronamaatregelen. Dat zegt voorzitter Boris van der Ham van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP). Succesvoorstelling Soldaat van Oranje gaat niet voor dertig mensen per voorstelling spelen en sluit de deuren een maand. Dat gebeurde onlangs ook al, toen er een coronabesmetting bij een medewerker werd geconstateerd.

„We begrijpen dat er actie moet worden ondernomen”, aldus Van der Ham. „Maar het is onwaarschijnlijk frustrerend dat een sector waarvan door de overheid wordt erkend dat er nul besmettingen zijn geconstateerd in het publiek, zo hard wordt getroffen. De theaters en de makers hebben met militaire precisie een systeem bedacht om veilig van de zalen te kunnen genieten.”

Met dertig man publiek, wat de overheid nu toestaat, worden niet alleen zalen maar ook producties zelf volstrekt onrendabel. „Een half jaar geleden hadden de producenten nog wel reserves. Maar die marges zijn er niet meer. Zelfs de meest succesvolle makers hebben op dit moment grote, heel grote problemen.” De theatersector wil heel snel om de tafel gaan zitten met de ministeries van Economische Zaken en Cultuur om te praten over een compensatie voor de zwaar getroffen sector.

Een foto van De Doelen in Rotterdam waarin nu 30 mensen mogen
In deze zaal van De Doelen in Rotterdam mogen nu 30 mensen. Foto: ANP / Robin Utrecht

Avondwinkels creatief aan de slag

Het verbod op alcoholverkoop in de avonduren gaat volgens manager Jan Disseldorp van avondwinkel Sterk in Amsterdam een grote hap uit de omzet nemen. Toch ziet hij genoeg manieren om klanten te kunnen blijven trekken. Het kabinet maakte vanavond onder meer een verbod op de verkoop van alcohol en het nuttigen en meedragen ervan op straat na 20.00 uur ’s avonds bekend.

„We gaan de gangpaden naar de bier- en wijnschappen na 20.00 uur afzetten”, zegt Disseldorp. „Daar gaat ongetwijfeld wel gedoe van komen, bijvoorbeeld met mensen die om 20.05 uur toch nog een biertje willen kopen. Ik moet het personeel goed instrueren hoe ze daarmee om moeten gaan.” Verder wil de winkelmanager van Sterk, dat twee vestigingen heeft in Amsterdam, het alcoholvrije bier en de alcoholvrije wijn een prominentere plek in de winkel geven. „We moeten een creatieve omslag maken als avondwinkels, naar alcoholvrije gezelligheid waarbij iedereen zich aan de maatregelen houdt.”

Onderwijs blij met duidelijke maatregelen

Diverse organisaties in het onderwijs zijn blij dat de scholen open kunnen blijven. Er is ook begrip voor de mondkapjesplicht buiten de lessen die het kabinet wil invoeren in voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs. Een verplichting „zorgt voor duidelijkheid” en maakt naleving makkelijker voor docenten en schoolleiders, aldus CNV Onderwijs na de aankondiging. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het een begrijpelijk besluit.

Voorzitter Lyle Muns van de LSVb vindt het belangrijkste dat het onderwijs zelf doorgaat, ook al wordt momenteel vooral veel onderwijs op afstand gegeven op hogescholen en universiteiten. „Het is goed om te zien dat het kabinet begrijpt dat onderwijs essentieel is.”

Een foto van leerlingen met een mondkapje
Leerlingen van het ROC van Twente dragen mondkapjes. Dat wordt van lokaal tot lokaal nu verplicht. Foto: ANP / Vincent Jannink

In de klas hoeven leerlingen en studenten geen mondkapje te dragen, daarbuiten wel. Voordat de plicht ingaat, moeten volgens het kabinet nog wel juridische hobbels worden genomen, tot die tijd geldt een „dringend advies”. CNV Onderwijs gaat ervan uit dat alle scholen nu in overleg met hun medezeggenschapsraden een mondkapjesplicht zullen instellen.

Sport ziet de noodzaak

Sportkoepel NOC*NSF ziet de noodzaak in van de nieuwe coronamaatregelen die het sporten de komende tijd beperken. Zo zijn sportwedstrijden de komende weken verboden en mogen slechts de jeugd en topsporters trainen zonder beperkingen. Alleen in het betaald voetbal zijn wedstrijden toegestaan.

„Met deze maatregelen doet het kabinet een groot beroep op het improvisatievermogen van alle vrijwilligers in de sport om de sport open te houden”, reageert Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF. „Het moet opnieuw in een aangepaste vorm, maar geldt wel voor alle sporten: zowel binnen als buiten. In het afgelopen half jaar hebben we gezien dat deze vrijwilligers daar hun hart en ziel inleggen. Daar zijn we trots op.”

Een foto van een hockeyster die op het veld de persco over de coronamaatregelen volgt
Op het veld van hockey- en voetbalclub Kampong in Utrecht wordt naar de persconferentie van het kabinet gekeken tijdens de warming-up bij Dames 2. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Sportscholen zijn blij

Groepslessen in de sportschool worden niet gezien als teamsport, en dus mogen die door blijven gaan onder de nieuwe coronamaatregelen. Dat stelt een blije Ronald Wouters, directeur van branchevereniging NL Actief, na de persconferentie van vanavond.

Een van de nieuwe, verscherpte coronamaatregelen is dat teamsporten met meer dan vier personen niet meer zijn toegestaan vanaf woensdagavond. De sportscholen blijven buiten schot in het nieuwe beleid en mogen open blijven. Wel geldt een maximum van dertig personen en de 1,5 meter afstand. „Dat is een hele andere positie dan in maart. Sport en bewegen wordt als belangrijk gezien, dat mensen aan hun vitaliteit werken ís belangrijk”, zegt Wouters.

‘Concertzalen door coronamaatregelen kapot’

De directeur van de Ziggo Dome en AFAS Live in Amsterdam snapt dat er maatregelen moeten worden genomen om het coronavirus in te dammen. Maar de dertig man publiek die de komende maand is toegestaan, slaat volgens hem nergens op. „In de praktijk betekent dit dat we weer een maand dicht kunnen”, aldus Danny Damman. Hij noemt het „heel, heel zuur” dat de evenementenbranche de afgelopen maanden keihard heeft gewerkt voor een veilige omgeving voor het publiek en nu toch met nieuwe maatregelen te maken krijgt. „Het was na de afgelopen zeven maanden voor de meeste zalen al 5 over 12, niet meer 5 voor 12. De financiële reserves zijn er niet meer. Zonder steun, nationaal en lokaal, gaan alle zalen knock-out.” Damman hoopt dat de regering snel duidelijk maakt wat de steunmaatregelen behelzen waar premier Mark Rutte vandaag over sprak.

Nederlandse poppodia en muziekfestivals reageren allemaal verslagen op het nieuws dat alle zalen de komende weken nog maar dertig mensen mogen ontvangen. „We blijven ons uiterste best doen om óók voor dertig man publiek iets van troost te bieden in de gitzwarte tijden”, stelt directeur Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF). „Maar rendabel is het voor de zalen al lang niet meer. We kunnen niet inschatten wat er mogelijk is en welke zalen zullen overleven. De financiële reserves zijn de afgelopen maanden wel opgesoupeerd.”

Een foto van Mark Rutte in zijn Torentje na de persco over de coronamaatregelen
Premier Mark Rutte in het Torentje na afloop van de persconferentie waarin strengere maatregelen werden aangekondigd tegen het coronavirus. Foto: ANP / Bart Maat

Supermarkten: de koppen bij elkaar

Grote supermarktketens gaan morgen in beraad over de manier waarop zij het nieuwe pakket aan regels tegen het coronavirus zullen naleven. Het kabinet maakte onder andere bekend dat na 20.00 uur de verkoop van alcoholische dranken verboden wordt en mondkapjes in publieke ruimtes zoals supermarkten verplicht worden. Om gezamenlijk op te kunnen trekken, belegt koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) een speciale bijeenkomst over de te nemen stappen.

De beperking van de alcoholverkoop en de mondkapjesplicht hebben voor supermarkten „flinke consequenties”, erkent een woordvoerster van het CBL. Omdat veel van de aangekondigde maatregelen nieuw waren, is het volgens de brancheorganisatie nog te vroeg om in te gaan op de precieze manier waarop supermarkten de regels gaan handhaven.

Boa’s tevreden met coronamaatregelen

De vakbond BOA ACP is blij met de nieuwe coronamaatregelen. „Het maatregelenpakket is helder en goed uitlegbaar, op straat goed te verkopen naar mensen toe”, is de conclusie van woordvoerder Richard Gerrits. De maatregelen maken het voor boa’s op straat beter werkbaar, ook omdat het takenpakket met de sluiting van de horeca kleiner wordt. „De horeca gaat dicht, nu is er geen onduidelijkheid meer over of er al opgeruimd wordt of dat er nog wordt nageborreld. We vragen om duidelijke regels, dit is de duidelijkheid die we verwachten”, vat Gerrits de persconferentie van vanavond kort samen. Ook is hij blij dat er gewerkt wordt aan een mondkapjesplicht.

„De supermarkten weten denk ik goed dat ze mensen aan de deur moeten zetten, die ervoor zorgen dat winkelwagens schoon zijn en er maximaal zoveel mensen binnen zijn, zoals ze eerst ook hebben gedaan”, zegt Gerrits. Wanneer de ondernemers zich daar niet aan houden, kan sluiting door handhavers volgen. „Zo hoort het te gaan. Iedereen die geld wil verdienen, heeft daar ook zelf verantwoordelijkheid in”, stelt hij. „We moeten terug naar de discipline van begin maart. Vier weken streng zijn, dan kunnen we wellicht weer kerst en oud en nieuw vieren met elkaar.”

Evenementenbranche eist persperctief

De evenementenbranche wil van het kabinet op zeer korte termijn horen wat de plannen worden om in 2021 wél grote events als het Songfestival of de zomerfestivals door te laten gaan. Dat laat de Alliantie van Evenementenbouwers, waar ook Ahoy onder valt, vanavond weten in een reactie op het nieuws dat alle evenementen de komende vier weken worden geschrapt. „We zagen dit aankomen en snappen dat dit jaar voor ons verloren is”, stelt woordvoerder Jolanda Jansen. „Maar dit is absoluut teleurstellend. We hebben maandenlang keihard gewerkt om alle evenementen coronaproof te krijgen. En je merkt dat iedereen in Nederland broodnodig behoefte heeft aan afleiding en vermaak.”

Met deze nieuwe restricties kan dit jaar als verloren worden beschouwd voor de sector. „We willen nú plannen maken voor de langere termijn” , aldus Jansen. „We willen nu horen van de overheid of de pilots met sneltesten volgend jaar een oplossing kunnen zijn. We moeten in januari weten waar we aan toe zijn; een jaar als dit, waarin we klap na klap na klap moeten incasseren, overleeft de sector niet. Zonder perspectief of plan is het einde oefening voor de volledige evenementenbranche.”

Lees ook: Dit zijn de coronamaatregelen die nu (gaan) gelden op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reacties op de coronamaatregelen vol tranen en ook tevredenheid
Sluiten