Metro
Metro Binnenland 11 okt 2020 / 21:04 uur

Onderzoek: coronavirus blijft maand lang besmettelijk op smartphone

Het coronavirus kan 28 dagen besmettelijk blijven op onder meer bankbiljetten, glazen schermen van smartphones en roestvrij staal. Het virus zou extreem robuust zijn, blijkt uit de bevindingen van het nationale wetenschappelijke bureau van Australië (CSIRO). Het kan bij kamertemperatuur veel langer overleven op gladde oppervlakken dan eerder werd gedacht, meldt de Britse omroep BBC.

Het virus wordt vooral overgedragen als mensen hoesten, niezen of praten. Maar deskundigen zeggen dat het ook kan worden verspreid door kleine deeltjes in de lucht (aerosolen), en via oppervlakken als metaal en plastic.

Er was eerder al aangetoond met laboratoriumstudies dat het virus twee tot drie dagen kan overleven op bankbiljetten en glas, en tot zes dagen op plastic en roestvrij staal, hoewel de resultaten verschillen. Ter vergelijking: het griepvirus houdt het in vergelijkbare omstandigheden tot 17 dagen uit.

Onderzoek in het donker

De nieuwste experimenten in Australië werden in het donker uitgevoerd, omdat al is aangetoond dat UV-licht het virus doodt. Het onderzoek, gepubliceerd in Virology Journal, ontdekte verder dat het virus minder lang overleefde bij hogere temperaturen. Het bleek op sommige oppervlakken binnen 24 uur bij 40 graden niet meer besmettelijk.

Het vermogen van het coronavirus om bij lagere temperaturen op roestvrij staal besmettelijk te blijven, zou een verklaring kunnen zijn voor de uitbraak van corona in de vleesverwerkingsindustrie en koelopslag. Wereldwijd zijn duizenden arbeiders in vleesverwerkende fabrieken en slachthuizen positief getest.

Lees ook: Boosheid om Wilders-tweets over niet-westerse coronapatiënten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek: coronavirus blijft maand lang besmettelijk op smartphone
Sluiten