Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Binnenland 30 okt 2020 / 18:18 uur

Rutte ziet nog geen reden voor extra coronamaatregelen

Van een volledige lockdown lijkt het voorlopig nog niet te komen. Premier Mark Rutte heeft laten weten vooralsnog geen reden voor extra coronamaatregelen te zien.

Dat gaat in tegen de vraag van vele duizenden verpleegkundigen en verzorgenden. Uit een peiling van de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&VN) Nederland blijkt dat 85 procent van de ruim 13.000 ondervraagden wil dat het kabinet nu ingrijpt. Ze vragen om strengere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus.

Extra maatregelen

Rutte ziet vooralsnog nog geen redenen voor extra maatregelen. Wel zegt hij dat het „dienstig” kan zijn om extra maatregelen te nemen. Daardoor zou een daling van het aantal besmettingen sneller gaan. Wel zegt hij dat dan goed moet worden afgewogen welke economische schade dat met zich meebrengt.

Het kabinet kijkt „stap voor stap” of er meer moet gebeuren tegen corona. Als extra maatregelen toch nodig blijken, sluit het kabinet die niet uit. Dat zei Rutte na de ministerraad vandaag.

De komende dagen moeten uitwijzen of de maatregelen van twee weken geleden effectief genoeg zijn. Toen werd er een gedeeltelijke lockdown afgekondigd. Volgens het RIVM is er al wel degelijk effect van de maatregelen te zien. Ondanks het hoge aantal besmettingen dat vandaag naar buitenkwam, is het algemene beeld „hoopvol”. Het aantal positieve tests lijkt de laatste dagen te stabiliseren. Dat suggereert dat de forse toename van het aantal gevallen langzaamaan tot stilstand komt.

Recordaantal besmettingen

Dat in tegenstelling tot Italië. Daar werd in de afgelopen 24 uur een recordaantal coronabesmettingen geregistreerd: namelijk ruim 31.000. De cijfers tijdens de eerste coronagolf bleven daar ver onder. Toen was Italië een tijd lang het zwaarst getroffen Europese land. Wel gingen er in de afgelopen 24 uur minder mensen dood aan corona. De afgelopen dagen werden er telkens meer dan 200 doden gemeld, terwijl er vandaag ‘maar’ 199 coronadoden werden geregistreerd. In totaal stierven in Italië tot nu toe ruim 38.000 mensen aan het coronavirus.

In België gelden vanaf maandag strengere maatregelen. Niet-essentiële winkels als kleding- of elektronicazaken moeten dan dicht. Daarnaast mogen alle Belgen één ‘knuffelcontact’ hebben. Dat is ook de enige persoon die bij iemand thuis mag komen. De maatregelen gelden in ieder geval tot en met 13 december.

Lees ook: Flinke toename aantal besmettingen, maar ‘beeld is hoopvol’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rutte ziet nog geen reden voor extra coronamaatregelen
Sluiten