Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Na hoopvolle dag, nu wel veel meer coronabesmettingen

Het aantal coronabesmettingen is hard opgelopen. Tussen gisterochtend en vanmorgen zijn 3831 nieuwe coronagevallen gemeld.

Dat is weer een dagrecord. Gisteren was er nog een hoopvolle dag, toen het aantal besmettingen niet steeg en zelfs wat lager lag dan de dag ervoor. Tussen woensdag en gisteren had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 3263 meldingen van positieve tests gekregen, de dag ervoor 3301. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 22.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Sterfgevalen en coronabesmettingen per regio

Het aantal sterfgevallen steeg met negen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en gistermorgen waren dertien sterfgevallen gemeld, net als de twee dagen daarvoor.

Amsterdam telde 352 nieuwe coronagevallen, Rotterdam 301 en Den Haag 214. In de provincie Utrecht werden 335 positieve tests geregistreerd, in de regio Hollands Midden 233 en in Midden- en West-Brabant kwamen er 210 nieuwe gevallen bij. Dit zegt niets over de nieuwe coronamaatregelen die deze week van kracht werden. Daarover valt na gemiddeld tien dagen iets te melden.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 128.000 Nederlanders positief getest, bijna 13.000 in een ziekenhuis opgenomen en bijna 6500 aan het virus overleden.

Meer coronabesmettingen, ook meer in het ziekenhuis

Ziekenhuizen behandelen momenteel 733 coronapatiënten. Dat is het hoogste aantal sinds 30 mei. Vergeleken met gisteren liggen 42 patiënten meer in een ziekenhuis. Die stijging past bij de verwachting en ook de komende dagen zal het aantal opnames stijgen, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.

Op de verpleegafdelingen liggen 573 coronapatiënten, 34 meer dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg van 152 naar 160. In totaal steeg het aantal opgenomen patiënten dus met 42.

Een foto van Bruls, voorzitter Veiligheidsregio's
Burgemeester Hubert Bruls tijdens een bezoek aan de Nijmeegse kermis in coronatijd. Foto: ANP / Piroschka van de Wouw

Onvrede over coronamaatregelen bij Bruls

De maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus moeten geen elitaire trekjes gaan krijgen. De voorzitter van het Veiligheidsberaad, burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, stoort zich eraan dat voetbalwedstrijden zonder publiek moeten worden gespeeld, terwijl „bepaalde panden in de culturele hoek” wel meer dan dertig bezoekers in een zaal mogen ontvangen. „Terwijl de voetbalclubs het in de stadions prima voor elkaar hadden, geen klagen over”, aldus Bruls vandaag in het radioprogramma 1 op 1 op NPO Radio 1.

Bruls is niet te spreken over de corona-aanpak vanuit het kabinet in de afgelopen week. „Rommelig is nog mild uitgedrukt, het was op het chaotische af.” Hij doelt op het telkens veranderende advies over het dragen van mondkapjes en op de snelheid waarmee nieuwe landelijke maatregelen van kracht werden, terwijl er in de veiligheidsregio’s nog niks was voorbereid. „Het moet allemaal wel uitvoerbaar blijven.”

‘Veiligheidsregio’s geen trekpop’

Volgens Bruls hoorden de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad maandag pas welke nieuwe maatregelen er zouden komen. „Tot een half uur voor de persconferentie van de premier kregen we nog informatie en dinsdag moesten we het gaan uitvoeren. De veiligheidsregio’s zijn geen trekpop”, aldus een geërgerde Bruls. „Voor de mensen op straat is het allemaal heel ingewikkeld, kijk maar naar het mondkapjesvraagstuk. We zijn nu drie dagen verder en nog volop in de uitlegfase. Mensen weten ook niet wat het verschil is tussen samenkomst en gezelschap, bijvoorbeeld. De regio’s hebben meer tijd dan 24 uur nodig om dat goed uit te kunnen leggen.”

Lees ook: Rotterdam heeft allereerste fysieke Xiaomi Mi Store van de Benelux

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.