Metro
Metro Binnenland 30 okt 2020 / 12:24 uur

Tienerdaders riepen ‘YouTube YouTube’, mensen reageren: #ongelooflijksmerigtuig

De foto waarop een fiets op de grond ligt, het zadel nog warm van de man die er tot kort daarvoor nog op had gezeten, met de lamp aan, wekt allerlei reacties op. En vragen. Wat bezielden de vijf tieners die een man op straat zo erg mishandelden dat hij stierf? 25 rechercheurs zitten inmiddels op de zaak.

Op social media uiten mensen hun afschuw. „Walgelijke actie.” Ook heeft iemand een hashtag bedacht voor ‘de vijf’. #ongelooflijksmerigtuig.

De politie onderzoekt met 25 rechercheurs de fatale mishandeling van een 73-jarige man, woensdagavond in Arnhem. Ze zijn donderdag aangehouden. Het gaat om een 18-jarige jongen uit het Gelderse Rozendaal en vier minderjarigen (een uit Rozendaal, een uit Arnhem en twee uit Westervoort (onder Arnhem). De jongens zullen nader worden gehoord over de toedracht en ook over het motief, meldt de politie.

Het aantal van 25 rechercheurs wordt vaker aangehouden, in uiteenlopende zaken.

Op de fiets

De 73-jarige man fietste in de Spijkerstraat in Arnhem toen de groep hem te lijf ging. Wat daar de aanleiding voor was, kon de politiewoordvoerder nog niet zeggen. De jongeren gingen ervandoor toen de Arnhemmer bewusteloos op de grond lag. Hij overleed enkele uren later in het ziekenhuis aan de gevolgen van zijn verwondingen.

Hoe de politie op het spoor is gekomen van de vijf gearresteerde jongeren, wil de zegsman nog niet zeggen. Volgens hem zijn de komende dagen nodig om duidelijkheid te scheppen in de zaak. Daarvoor worden niet alleen de verdachten gehoord, maar wordt er ook onderzoek gedaan in de buurt. De politie zoekt nog steeds camerabeelden van woensdagavond, mogelijk ook van dashcams uit auto’s die passeerden.

De mishandeling vond plaats rond 21.20 uur. Na het incident lag er een fiets midden op de Spijkerstraat, vermoedelijk was deze van het slachtoffer.

Minderjarigen

De 31-jarige Adi, die aan de overkant van de straat woont, werd woensdagavond getrokken door het geschreeuw van het slachtoffer, vertelt hij aan Het Parool. „Ik hoorde een man roepen: ‘Hé, doe normaal!’ Daarna hoorde ik een groep jongeren wegrennen en ‘YouTube! YouTube!’ roepen naar elkaar.” Rondje YouTube levert niets meer op dan de nieuwsuitzendingen over de fatale mishandeling; de waarom-vraag is nog altijd niet beantwoord.

‘Criminelen’

Dat vier van de verdachten nog minderjarig zijn, zou niets moeten uitmaken in hun straf, klinkt het op social media. „Niks jongeren, ze hebben zich gedragen als criminelen, behandel ze ook als criminelen!”, schrijft iemand. Een ander voelt de bui al hangen. „Krijgen vermoedelijk een taakstrafje, want moeilijke leeftijd of zoiets”, met daarachter rode -boze- emoji’s. Iemand anders ziet een hele strenge werkstraf voor zich, „en de óuders opsluiten.”

Bloemen

Op de hoek van de Spijkerstraat en de Prins Hendrikstraat in het Arnhemse Spijkerkwartier, waar de mishandeling plaatshad, leggen mensen bloemen en worden kaarsen aangestoken.

Lees ook: 73-jarige man overleden na mishandeling op straat in Arnhem

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tienerdaders riepen ‘YouTube YouTube’, mensen reageren: #ongelooflijksmerigtuig
Sluiten