Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 22 okt 2020

Ook lockdown voor de kippen: vogelgriep in Nederland

Een lockdown voor de kippen, ze moeten op stok. Er heerst vogelgriep in Nederland.

Commerciële pluimveehouders moeten hun kippen vanaf middernacht binnenhouden. Dat meldt het ministerie van Landbouw, nadat in Kockengen (Utrecht) hoogpathogene vogelgriep is aangetroffen bij knobbelzwanen.

Risico voor kippen bij vogelgriep

Hoe lang het pluimvee binnen moet blijven is nog niet duidelijk. Het ministerie bekijkt de situatie en laat zich adviseren door een groep experts. Deze deskundigen zeggen na onderzoek dat gisteren is gedaan dat „het risico op een introductie op een pluimveebedrijf nu hoog is”. Vrije-uitloop en biologische pluimveebedrijven zijn extra vatbaar voor de vogelgriep.

Het gaat om de variant H5N8, die waarschijnlijk door trekvogels van Rusland naar Nederland is gebracht. De griep kan zich gemakkelijk verspreiden onder wilde watervogels, die in deze tijd van het jaar vooral in groepen leven. Mogelijk is deze variant van de griep ook bij een dode smient aangetroffen.

Een foto van minister Schouten die een beslissing over de vogelgriep nam
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Foto: ANP / Phil Nijhuis

Trekvogels uit Rusland

Landbouwminister Carola Schouten roept mensen op om melding te maken bij de NVWA als zij een dode vogel hebben gevonden. Hoe dit moet, staat op de website van de voedsel- en warenautoriteit.

Een deskundigengroep heeft voor Schouten geconcludeerd dat het virus van de besmette knobbelzwanen hoogstwaarschijnlijk uit Rusland afkomstig is en met trekvogels naar Nederland is gebracht. Daar zijn de afgelopen maanden veel meldingen van HPAI geweest.

Commerciële pluimveehouders moesten hun kippen in februari ook al binnenhouden. Het ministerie van Landbouw kondigde toen een ophokplicht aan voor boeren met 250 of meer kippen, nadat in het Duitse Bretzfeld de vogelgriep was aangetroffen.

Lees ook: Baby naar internetleverancier vernoemd voor 18 jaar gratis wifi

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ook lockdown voor de kippen: vogelgriep in Nederland
Sluiten