Metro
Metro Binnenland 6 okt 2020 / 21:28 uur

Kwart van de kinderen fietst zonder licht: ‘Moeten wakker geschud worden’

Het is al een tijdje herfst en dat betekent donkere dagen. Je merkt het misschien nu al, het wordt veel eerder donker dan tijdens de lente en de zomer. Daarom is het belangrijk dat vooral fietsers goed te zien zijn. Toch fietst bijna een kwart van de Nederlandse kinderen zonder licht in het donker. Soms hebben ze geen licht op hun fiets, maar in andere gevallen zetten ze het niet aan.

Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB onder ruim 3000 ouders en kinderen. Om kinderen aan te sporen hun licht aan te zetten op de fiets, organiseert de ANWB haar jaarlijkse fietsverlichtingsactie. Met de actie wil de ANWB wijzen op het belang van goede fietsverlichting en zo het verkeer veiliger maken.

Ook ouders fietsen zonder licht

De helft van de kinderen die meededen aan het onderzoek, zegt dat lege batterijen vaak parten spelen bij het fietsen zonder licht. Ze vinden het dan vervelend dit te moeten vervangen. En alhoewel veel ondervraagde ouders zich zorgen maken over hun kinderen wanneer ze in het donker fietsen, fietsen zij zelf ook soms zonder licht.

Eén op de vier ouders hebben hun fietsverlichting niet op orde. Ze zijn zich echter wel bewust van hun voorbeeldfunctie daarin. De ANWB doet met deze actie een beroep op alle Nederlanders, kinderen en hun ouders, om hun fietsverlichting te controleren en om die aan te zetten in het donker. Kinderen en jongeren moeten wakker geschud worden als het gaat om het gebruik van hun fietsverlichting, vindt de ANWB.

‘Zet je licht aan!’

Vandaag ging de actie van start, bij hockeyclub Klein Zwitserland in Den Haag. Hockeyster Naomi van As zette daar de eerste ‘Zet je licht aan!’- tag. In de praktijk is gebleken dat 6 op de 10 fietsers hun fietsverlichting aanzetten zodra zij een tag zien. De kans op een aanrijding neemt daardoor met 20% af.

De Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB) benadrukt het belang van goede fietsverlichting, nu het weer vroeger donker wordt en het nieuwe sportseizoen is gestart. Veel sportende kinderen gaan namelijk op de fiets naar de club.

Oud-hockeyinternational Van As gaf het startsein voor de actie. „Bijna alle kinderen stappen ‘s avonds op de fiets om naar de sportclub te gaan. Dat er nog veel teveel onverlicht de straat op gaan is levensgevaarlijk,” zei Van As. „Samen sporten juich ik toe, maar veilig naar de sportclub gaan is net zo belangrijk. Nog steeds gebeuren er teveel ongelukken in het donker en daarom is de actie hard nodig. Je gaat toch ook goed beschermd het hockeyveld op?”

Lees ook: Game of Thrones-schrijvers over koffiebeker: ik dacht dat het een grap was

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kwart van de kinderen fietst zonder licht: ‘Moeten wakker geschud worden’
Sluiten