Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 15 okt 2020

Kamer dringt aan op softdrugsverbod in gedeeltelijke lockdown

Hoe kun je iets verbieden dat al verboden is, maar wel wordt gedoogd, is nu de grote vraag.

Softdrugsverbod

De Tweede Kamer wil dat de regering opnieuw gaat kijken hoe een verbod op het gebruik van softdrugs in de openbare ruimte tussen 20.00 en 7.00 uur kan worden geregeld. Een motie van de christelijke partijen SGP, CDA en CU die in het coronadebat woensdag werd ingediend, kreeg vandaag de steun van een meerderheid van de Kamer.

Gedoogbeleid softdrugs

Een dergelijk verbod maakte deel uit van de nieuwe routekaart die dinsdag werd gepresenteerd, maar woensdag bleek dit plan te botsen met het Nederlandse gedoogbeleid. Omdat softdrugs technisch gezien al verboden zijn, zou een verbod op het gebruik ervan juridisch gezien niet werkbaar zijn, merkten diverse juristen op. Maar daar neemt de Kamer geen genoegen mee.

Lees ook hoe piloten iemand op een héle andere manier heel high zagen

SGP-voorman Kees van der Staaij, de indiener van de motie, vindt het niet uit te leggen dat er wel een verbod komt op het drinken van alcohol in de openbare ruimte, maar niet voor softdrugs. „Dat lijkt mij een hele rare, want drank is legaal. Dat kunnen we kennelijk wel verbieden en iets wat verboden is, maar alleen gedoogd wordt, zou je dan niet kunnen verbieden”, zei hij tijdens het debat in de Tweede Kamer.

Kan het wel?

Premier Mark Rutte gaf aan dat hij zich de motie van Van der Staaij „goed kan voorstellen”. Maar, voegde hij eraan toe, „ik weet niet hoe het technisch kan en ik weet ook niet bij voorbaat zeker óf het kan.” Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) komt er nog op terug, zegde Rutte toe.

Op social media leeft het onderwerp en wordt er meermaals om gelachen. „Je krijgt een lachkick van dit gedoogbeleid.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kamer dringt aan op softdrugsverbod in gedeeltelijke lockdown
Sluiten