Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Kabinet werkt aan aanscherping coronamaatregelen’

Nu het aantal coronabesmettingen in Nederland nog steeds te hoog is, is het kabinet bezig met het aanscherpen van de maatregelen. Naar verwachting komt het kabinet dinsdag met nieuwe maatregelen, alhoewel ze een complete lockdown hopen te voorkomen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws en de NOS.

Vanmiddag overlegden ministers en deskundigen op het Catshuis. Het kabinet worstelt met het feit dat het gedrag van Nederlanders door de huidige maatregelen te weinig verandert. Het aantal besmettingen blijft oplopen. De vrees is dat Nederlanders pas hun gedrag veranderen bij het zien van volgelopen ic-afdelingen in ziekenhuizen met veel ernstig zieke patiënten. Het kabinet hoopt dat het niet zo ver hoeft te komen.

Hoop op voorkomen lockdown

Ondanks een kleine daling in het aantal positieve tests, blijven de aantallen gevaarlijk hoog. Volgens ingewijden ligt het dus voor de hand dat het aantal reisbewegingen en contacten tussen mensen verder moet worden beperkt.

Die strengere maatregelen komen er dus zeker, maar de vraag is nog maar net hoe streng die zullen zijn. „Het kabinet wil zo lang mogelijk wegblijven bij een lockdown”, zegt een van de bronnen tegen de NOS.

Morgen komen de deskundigen van het OMT bij elkaar voor hun advies over extra maatregelen.

‘App voor nu een goede maatregel’

De app CoronaMelder werd gisteren landelijk uitgerold en is, volgens klinisch epidemioloog Carl Moons van de Universiteit Utrecht, voor nu een goede maatregel. Zorgminister Hugo de Jonge benadrukte dat iedereen de app moet gaan gebruiken: „Bestrijden van het virus is te belangrijk om dit maar niet te doen. Je beschermt niet alleen jezelf, maar ook anderen.” Dat is ook de boodschap van de campagne die gisteren van start is gegaan.

Na de landelijke uitrol van de app, werd CoronaMelder 700.000 keer gedownload. Daarvoor werd de app in verschillende regio’s al als test gebruikt, het totale aantal downloads staat nu op 2,2 miljoen.

Lees ook: Onderzoek: coronavirus blijft maand lang besmettelijk op smartphone

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Kabinet werkt aan aanscherping coronamaatregelen’
Sluiten