Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 20 okt 2020

Na kort geding: horeca blijft dicht, ‘dit wordt een ongekende kaalslag’

Het hoge woord is er uit. De horeca mag voorlopig de deuren nog niet openen. Dat oordeelt de rechter in een door de Haagse bodega De Posthoorn aangespannen kort geding dat vandaag diende. Meer dan zestig horecaondernemers sloten zich daarbij aan.

Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk. Via de rechter wilden de horecaondernemers deze maatregel van tafel. Zij vrezen voor hun voortbestaan. De rechtbank Den Haag gaat daar echter niet in mee en wijst de vorderingen af. De restaurantdeuren blijven dus dicht.

Omdat de uitspraak al enkele uren na de behandeling van het kort geding is, is er nog geen toelichting op de afwijzing. Deze volgt over twee weken.

Lees ook: Ouders in Volendam woedend dat de heilige communie wel doorgaat

Horeca overleden

Op social media wordt veel gereageerd. „Als de coronacrisis iets heeft geleerd dan is het wel dat korte gedingen geen zin hebben”, schrijft iemand, en „dit wordt een ongekende kaalslag in horeca Nederland.”

Sommigen reageren laconieker. „Geen verrassing dus. Beetje ontnuchterend voor de ondernemers, maar hadden ze zelf ook wel kunnen bedenken. Ze vallen in de hoek waar harde klappen vallen. Voel wel met ze mee.” Maar de meesten reageren verdrietig of boos op de beslissing en er wordt zelfs een ‘overlijdensbericht’ gedeeld, waarin De Horeca op 13 oktober is heengegaan, „na een ongekende strijd van zeven maanden.”

Rechter

De voorzitter van de rechtbank is op Twitter een geliefd onderwerp. Om over te twitteren dan, want heel goed komt zij noch haar kapsel ervan af. „Ik dacht dat de kapsalons al wel open waren?!”

Ze is trouwens geen onbekend gezicht. „Mag ik het op z’n minst vreemd vinden dat elke keer dezelfde rechter komt opdraven bij rechtszaken tegen de overheid…”, schrijft iemand, refererend aan de kort gedingen die Viruswaarheid aanspande met betrekking tot de coronamaatregelen. „Een wrakingsverzoek zou meer dan terecht zijn”, concludeert hij, iets waar velen zich in kunnen vinden. Anderen denken dat deze rechter is gekozen vanwege haar expertise. „Je wil toch ook niet dat de kno-arts een hartoperatie gaat uitvoeren?” Waarop wordt gereageerd met: „Een rechter moet toetsen aan de wet, en niet aan de omstandigheden.”

In de rechtbank

Het water staat veel horecabedrijven aan de lippen, of meer dan dat. Veel ondernemers zijn failliet of dreigen dat op korte termijn te gaan, zei advocaat Simon van Zijll in de rechtbank namens de horecaondernemers. „Ook na de sluiting van de horeca zal corona er nog steeds zijn. Wat wel zou verdwijnen is een groot deel van de mooie horecabedrijven die ons land rijk is”, zei de advocaat. Hij noemde de maatregelen „willekeurig en disproportioneel”.

Absoluut niet, reageerde de landsadvocaat. De Staat betoogde dat er geen andere mogelijkheid is dan sluiting. „We bevinden ons midden in de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt”, aldus de landsadvocaat. Er is „zonder meer” sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. „Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie.” Hij wees ook nog op de steunmaatregelen van de overheid, waar alle ondernemers aanspraak op kunnen maken.

Berlijn

Afgelopen vrijdag gaf een rechter in Berlijn elf restaurants daar gelijk in een kort geding. Inzet van die zaak was de opgelegde sluitingstijd van restaurants om 23.00 uur. De rechter zei dat de Duitse gezondheidsautoriteiten met hun statistieken hebben aangetoond dat sluiting op een bepaalde tijd geen extra voordeel oplevert naast de reeds ingevoerde beperkingen, zoals bijvoorbeeld hygiënische maatregelen of maximale aantallen gasten.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Na kort geding: horeca blijft dicht, ‘dit wordt een ongekende kaalslag’
Sluiten