Metro
Metro Binnenland 3 okt 2020 / 19:29 uur

Honderdduizenden spreeuwen geteld tijdens jaarlijkse trekvogeltelling

Tijdens de internationale teldag van trekvogels zijn zaterdag in het land ruim 354.000 spreeuwen geteld. Dat meldt Vogelbescherming Nederland. Ook werden er veel vinken gesignaleerd (ruim 140.000) en graspiepers (bijna 30.000).

Vogelaars zaten op ruim 140 telposten verspreid over het hele land om de najaarstrek van de vogels in kaart te brengen.

Spreeuw meeste getelde vogel

Alleen in 2014 werden er meer spreeuwen geteld dan dit jaar. De afgelopen 25 jaar was de spreeuw meestal de meest getelde vogel. De spreeuw is nu al massaal op de wieken. Het hoogtepunt van de trek is meestal eind oktober. Dan zijn vaak grote spreeuwenwolken in de avondschemering te bewonderen.

De vogeltrek begint ieder jaar in oktober. Vogels uit het noorden en oosten van Europa reizen dan af naar Nederland of zuidelijker: naar bijvoorbeeld Frankrijk. De meeste vogels vliegen na zonsopgang, maar sommige soorten doen dat ook ’s nachts.

Top 10 trekvogeltelling
De top 10 meest getelde trekvogels. Afbeelding: Vogelsbescherming Nederland

Opvallend dit jaar is het aantal boerenzwaluwen dat werd geteld, bijna 8000. Vermoedelijk hebben de boerenzwaluwen een lang broedseizoen gehad met meerdere legsels, waardoor de trek naar zuidelijk Afrika laat op gang is gekomen.

Bijzondere vogels

Ook werden er dit jaar weer een aantal bijzondere vogels gezien. Zo werd de rode wouw 26 keer gespot, werden er 6 bladkoningen geteld, 9 roodkeelpiepers en 1 dwerggors.

In heel Europa trokken zaterdag vogelaars erop uit om de vogels te zien vliegen tijdens de najaarstrek. De vogeltelling in Nederland wordt door Vogelbescherming Nederland gecoördineerd als onderdeel van de Euro Birdwatch, waaraan in heel Europa en Centraal-Azië ruim veertig landen meedoen.

Lees ook: Arts Trump: ‘Hij maakt het erg goed, gezondheid is verbeterd’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Honderdduizenden spreeuwen geteld tijdens jaarlijkse trekvogeltelling
Sluiten