Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 21 okt 2020 / 17:21 uur

Het is de warmste 21 oktober ooit gemeten (en een heel winderige)

Vond je het temperatuurtje buiten ook zo aangenaam vandaag? Kan kloppen, want we hebben vandaag de warmste 21 oktober sinds het weer wordt gemeten.

Om 16.00 uur steeg de temperatuur in De Bilt naar 20,2 graden. Daarmee is het niet alleen de 110e warme dag van 2020, maar officieel ook de warmste 21 oktober ooit gemeten. Het vorige record was 20,1 graden en werd gemeten in 1977. Normaal komt het in oktober op twee dagen nog tot 20 graden en meer. Gemiddeld is 4 oktober de laatste officiële warme dag, weet weerdienst Weeronline.

21 oktober, tiende warmterecord 2020

Het record van vandaag is alweer het tiende datum-warmterecord voor de maximumtemperatuur van dit jaar. 2020 staat natuurlijk vooral in het teken van corona, maar in de schaduw volgt de warmte van dit jaar. De eerste vond plaats op 31 januari en de laatste keer dat het officieel tot een datum-warmterecord kwam was op 15 september. Op 21 september werd net geen nieuw record gevestigd, maar was er wel een evenaring.

Elders in het land is het nog wat warmer met in Maastricht tot nu toe 21,3 graden. Het landelijke record voor deze dag staat op 22,2 graden en werd ook in 1977 gemeten op weerstation Eindhoven. Gemiddeld is 4 oktober de laatste dag dat het in De Bilt 20 graden of meer wordt. De meest late datum dat het in De Bilt tot een warme dag kwam was op 30 oktober 2005. Het werd toen op het hoofdstation 21,1 graden.

Niet alleen warm, maar ook veel wind

De hoge temperaturen van vandaag komen door een stevige zuidwestenwind. Deze wind blaast warme lucht uit het zuiden van Europa naar onze streken. De wind is vrij krachtig boven land en hard aan zee. Later vanavond kan de wind aan de noordwestkust en bij de Wadden toenemen naar stormachtig, kracht 8. Daarbij is langs de kust van Noord-Holland en op de westelijke Wadden aan het eind van de middag kans op zware windstoten van 90 tot 100 kilometer per uur. Boven land zijn zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur mogelijk. Later vanavond neemt de wind weer in kracht af.

Lees ook: Freddy met de billen bloot in z’n koelkast (en vriezer vol UFO’s)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het is de warmste 21 oktober ooit gemeten (en een heel winderige)
Sluiten