Metro
Metro Binnenland 22 okt 2020 / 12:08 uur

Hardhandige actie boa’s Rotterdam, inclusief nekklem, ‘niet fijn om te zien’

Niet alleen Lange Frans komt deze week uitgebreid op social media aan bod, ook #boa komt met grote regelmatig even om de hoek kijken, net zoals de echte boa. Met drie man sterk, op het metrostation in dit geval.

Waar de boabonden vandaag lieten weten dat ze nu toch echt wel die wapenstok willen, omdat de agressie tegen hen toeneemt met de nieuwe maatregelen, gingen de afgelopen dagen meerdere filmpjes van ‘boa’s in actie’ rond. Eentje werkte vooral op menig lachspier, („je bent niemand, je bent een burger”), een ander wekte bij velen vooral boosheid op.

Hardhandig

Op het filmpje is te zien dat drie boa’s een man op een metrostation in Rotterdam hardhandig aanhouden, omdat hij zich niet aan de coronaregels houdt. „Niet fijn om te zien”, zegt een woordvoerder van het regionale ov-bedrijf RET, „maar hij verzette zich hevig toen hij werd aangesproken omdat hij zich niet aan de coronaregels hield.”

Een van de handhavers heeft de man vast met een zogenoemde nekklem, een handgreep waarbij de arm strak om de nek van een verdachte wordt gelegd. Het filmpje, dat werd gemaakt vanuit een rijdende metro, zou al tienduizenden keren zijn bekeken.

‘Heftige methode’

De nekklem is een heftige methode, zegt de woordvoerder van RET, maar mag wel worden gebruikt. „Boa’s mogen zulke methoden toepassen. En het is ook nodig, want ze krijgen heel wat te verduren.”

Op social media wordt betwijfeld of boa’s wel worden opgeleid om een nekklem (goed) uit te voeren.

„Handhavers worden geregeld agressief benaderd”, vervolgt de woordvoerder, „door mensen die zich niet aan de coronaregels willen houden, maar ook door mensen die vinden dat er niet voldoende wordt gehandhaafd op de regels. Het chagrijn komt van twee kanten op hen af.”  Wat de man op het metrostation in dit geval precies deed om het hardhandige optreden van de boa’s te rechtvaardigen, kan de woordvoerder om privacyredenen niet toelichten.

Hij roept op tot meer begrip voor elkaar. „Er zitten altijd meerdere kanten aan dit soort verhalen.”

Reactie boavakbond

Richard Gerrits, voorzitter van Vakbond BOA ACP, heeft het filmpje over de aanhouding in Rotterdam zelf niet gezien maar is wel bekend met het rondgaan van beelden van hardhandige aanhoudingen door boa’s. „Het is bijna altijd een momentopname. Wat er aan de aanhouding voorafgaat wordt eigenlijk nooit gefilmd. Boa’s vragen mensen om de regels na te leven, ze krijgen meerdere waarschuwingen en werken dan niet mee of worden agressief. Vaak start de filmopname pas zodra boa’s ingrijpen.”

‘Niet voor klootzak’

Het verschilt volgens hem per situatie wanneer een boa kan overgaan tot het gebruiken van geweld. „Een nekklem wordt niet gebruikt als een boa eens wordt uitgescholden voor klootzak. Daar zijn we al aan gewend geraakt. Maar het gebeurt ook dat mensen boa’s in het gezicht spugen, hen proberen te slaan, of dat iemand een wapen bij zich blijkt te hebben.”

Nekklem

De nekklem is een controversiële handeling geworden, zeker na de gewelddadige dood van George Floyd dit jaar. De meningen over de nekklem lopen sterk uiteen.

Deze zomer riep de vechtsportbranche op om agenten te trainen om de nekklem goed uit te voeren, omdat dat nu vaak niet gebeurt. De branche wil trainingspakketten samenstellen om hen weerbaarder te maken als zij in aanraking komen met geweld. Dit aanbod doet de branche na een eerder voorstel van D66 om het toepassen van een nekklem door de politie te verbieden. Het enige problematische aan de nekklem is volgens hen dat deze verkeerd wordt uitgevoerd. Het verbieden ervan zou „een misstap” zijn.

Zo stellen de vechtsporters dat bijvoorbeeld George Floyd en Mitch Henriquez niet door een nekklem om het leven kwamen, maar door verwurging. De vechtsporters willen daarom dat de regering meer investeert in de opleiding van agenten, zodat zij de nekklem voortaan technisch goed toepassen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hardhandige actie boa’s Rotterdam, inclusief nekklem, ‘niet fijn om te zien’
Sluiten