Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 5 okt 2020 / 09:24 uur

Grote stijging: NL-Alert is vorig jaar 174 keer ingezet

NL-Alert is vorig jaar 174 keer ingezet. In 2013 was dat nog maar 33 keer. Het bereik van NL-Alert neemt onder Nederlanders ondertussen sterk toe.

90 procent van alle Nederlanders van 12 jaar en ouder ontving afgelopen 8 juni het testbericht dat de alarmeringsdienst twee keer per jaar verstuurt. In 2013 was dat 13 procent. Ook het aantal NL-Alerts dat verspreid wordt bij noodsituaties als een grote brand, noodweer of een terroristische aanslag, neemt toe.

NL-Alert geeft informatie over een ramp

Met NL-Alert kan de overheid mensen via hun mobiel gericht alarmeren en informeren tijdens een ramp. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat de ontvanger het beste kan doen. De overheid zendt zo’n tekstbericht uit naar mobiele telefoons in de directe omgeving van een noodsituatie.

Een illustratie van hoe NL-Alert eruit ziet

Grofweg de helft van alle Nederlanders waarschuwt iemand na het zien van een NL-Alert, blijkt uit onderzoek door het Instituut Fysieke Veiligheid. Het gaat dan met name om familie (34 procent), buren (11 procent) en vrienden (10 procent). 90 procent leest de melding gelijk na binnenkomst en acht op de tien waardeert de inzet van een NL-Alert bij een noodsituatie.

Publiekscampagne voor NL-Alert

Sinds december 2012, toen het alarmmiddel voor het eerst werd gebruikt voor een grote brand in Tolbert (Groningen), zijn er 899 NL-Alerts uitgezonden bij zo’n 450 incidenten. In 2013 waren er 33 alarmeringen, vorig jaar 174.

Deze twitteraars vinden dat NL-Alert wel wat breder kan worden ingezet:

De inzet van het alarmeringssysteem wordt verder uitgebreid, aldus NL-Alert. Maandag start een publiekscampagne en ook wordt NL-Alert zichtbaarder gemaakt in onder meer het openbaar vervoer. Twee keer per jaar stuurt de overheid een landelijk controlebericht uit. De volgende is op 7 december rond 12.00 uur.

Negen op de tien leest direct

Negen op de tien Nederlanders lezen het NL-Alert direct na ontvangst, blijkt uit onderzoek onder ongeveer 2500 mensen. „Het is een goed teken dat mensen de urgentie van een NL-Alert voelen”, zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad. Het Veiligheidsberaad is het landelijk bestuurlijk platform van de veiligheidsregio’s. „Veiligheidsregio’s zetten NL-Alert alleen in bij situaties waarbij mensen direct in actie moeten komen om zichzelf en anderen in veiligheid te brengen. In een NL-Alert staat daarom altijd wat je moet doen. Mijn oproep is dan ook: kom meteen in actie bij een NL-Alert.”

Een foto van Hubert Bruls op de kermis in Nijmegen
Burgemeester Hubert Bruls tijdens een inspectie van de Nijmeegse kermis. Foto: ANP / Piroschka van de Wouw

Na NL-Alert anderen waarschuwen

NL-Alert heeft niet alleen effect op de ontvangers, maar ook op hun omgeving. Bijna de helft van de Nederlanders informeert na het zien van een NL-Alert één of meerdere mensen. Het vaakst worden familieleden gewaarschuwd (34 procent), gevolgd door buren (11 procent) en vrienden (10 procent). Deze cijfers onderstrepen dat NL-Alert wordt gewaardeerd, vindt Hubert Bruls: „Het is hét alarmmiddel in Nederland. Met NL-Alert kunnen mensen via hun mobiel en via veel digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen gericht gealarmeerd en geïnformeerd worden tijdens een noodsituatie in de buurt. Hoe meer mensen een NL-Alert bereikt, hoe beter.”

Lees hier een Metro-interview over NL-Alert met minister Ferd Grapperhaus: Bye bye sirene, hallo NL-Alert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grote stijging: NL-Alert is vorig jaar 174 keer ingezet
Sluiten