Metro
Metro Binnenland 10 okt 2020 / 19:10 uur

GroenLinks: duurder vlees en gratis kinderopvang voor klimaatneutrale samenleving

GroenLinks wil de uitstoot van broeikasgassen sneller terugdringen dan waar het huidige beleid op is gericht. De samenleving moet in 2045 al helemaal klimaatneutraal zijn, stelt de partij in haar programma voor de Tweede Kamerverkiezingen van komend voorjaar. Een klimaatfonds van 60 miljard euro moet daarbij helpen.

Vandaag presenteerde de partij het conceptprogramma, waarin ook de nieuwe klimaatambitie van het Europees Parlement wordt omarmd. Het Europees Parlement wil dat de CO2-uitstoot in 2030 met 60 procent is verminderd ten opzichte van 1990. Dat is flink ambitieuzer dan het Klimaatakkoord, dat een afname van 49 procent beoogt.

‘Klimaat moet topprioriteit zijn’

Het kabinet kondigde onlangs een investeringsfonds van 20 miljard euro aan om de komende jaren de economische groei te stimuleren. GroenLinks vindt dat dit plan te veel gericht is op de ‘oude economie’ en wil in plaats daarvan fors investeren in met name verduurzaming.

Het klimaat moet „topprioriteit” zijn bij de komende verkiezingen, zegt partijleider Jesse Klaver. Maar ook de samenleving moet wat hem betreft eerlijker en socialer worden ingericht. Daarom komt GroenLinks volgens hem met een „modern links” programma met plannen die „het economische systeem veranderen”.

Duurder vlees, gratis kinderopvang

De partij pleit onder meer voor veel meer betaalbare huurwoningen, een lagere zorgpremie en gratis kinderopvang. Verder wil GroenLinks dat vlees duurder wordt, terwijl groente en fruit juist goedkoper moeten worden gemaakt door de btw daarop te schrappen. Vliegen en autorijden worden ontmoedigd, trein en fiets krijgen juist ruim baan.

Mensen met lage en middeninkomens moeten er fors op vooruitgaan, vindt GroenLinks. Lagere belastingen moeten daar voor zorgen. Mensen die heel veel verdienen, gaan in de plannen van de partij juist meer bijdragen. Wie wel werkt maar te weinig verdient om rond te komen, krijgt een inkomensaanvulling.

‘Groene en eerlijke samenleving’

GroenLinks wil het Klimaatfonds gebruiken om te investeren in wat het „een groene en eerlijke samenleving” noemt. Daar horen betaalbare en duurzame woningen, groene energie en duurzaam vervoer bij, maar ook de bestrijding van schulden- en daklozenproblematiek.

Lees ook: ‘Corona-app voor nu een goede maatregel’, De Jonge hoopt op afvlakking

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
GroenLinks: duurder vlees en gratis kinderopvang voor klimaatneutrale samenleving
Sluiten