Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Binnenland 12 okt 2020 / 07:23 uur

Geen carnaval in Tilburg volgend jaar: ‘Pijn in ons hart’

Als eerste grote Brabantse stad heeft Tilburg – in carnavalstijd ook wel bekend als Kruikenstad – aangekondigd volgend jaar géén carnaval te vieren. Er werd in eerste instantie nog gekeken naar alternatieven, maar die zijn nu ook van de baan.

Volgens Omroep Brabant heeft de organisatie lang nagedacht over haalbare alternatieven in coronatijd, maar is nu besloten om alles af te blazen. Een prins wordt er ook niet gekozen dit jaar. „Het is niet haalbaar”, zegt Patrick Dewez, voorzitter van de Carnavalsstichting Tilburg.

„Beelden van carnaval zouden de hele wereld overgaan, dan kijkt iedereen weer met een scheef oog naar Tilburg.” De gezondheid van de carnavallende Tilburgers en anderen kan niet gegarandeerd worden, volgens de organisatie.

Pijn in het hart

„Met pijn in ons hart en een kras op onze carnavalsziel moeten we jullie helaas melden dat we hebben beslist om alle carnavalsactiviteiten in het seizoen 2020-2021 af te lasten in verband met de coronapandemie”, zo schrijft de carnavalsstichting in een brief die onder meer naar carnavalsverenigingen is verstuurd.

Eerder werd al bekend dat de optocht en andere activiteiten waren afgelast, maar was men nog op zoek naar alternatieven. De prins zou op de elfde van de elfde via een livestream bekend worden gemaakt. Dat is nu ook van de baan. „Voor gezelligheid en saamhorigheid is binnen een online alternatief simpelweg onvoldoende plek”, schrijft de stichting.

Carnaval 2022

Eerder maakte Oss bekend openbare activiteiten tot aan de carnavalsdagen niet door te laten gaan. De opening van het carnavalsseizoen werd geannuleerd, net als de onthulling van de prinsen. Dat is ook in onder meer  Roosendaal aan de orde. Den Bosch heeft een digitale opening van het carnavalsseizoen. In Breda adviseert men bouwers: „Richt je op 2022.”
Eindhoven maakte in de middag bekend ook alle grote carnavalsfestiviteiten af te blazen. „Geen optocht, geen tenten en geen prins komende carnaval in Eindhoven”, vatte burgemeester John Jorritsma het vandaag samen.
In andere Brabantse steden is het carnaval nog niet van de baan. Daar kijken diverse carnavalsstichtingen nog naar alternatieven. In Limburg werden eerder al alle grote carnavalsevenementen afgeblazen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen carnaval in Tilburg volgend jaar: ‘Pijn in ons hart’
Sluiten