Metro
Metro Binnenland 19 okt 2020 / 07:49 uur

‘Geef alleen racismevrije intochten subsidie’ (Grijze Piet mag ook niet)

Gemeenten proberen met alternatieven voor Zwarte Piet te komen, zoals Grijze Piet. Maar dat is niet goed genoeg, vindt Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Schoorsteenpiet kan dan weer wel.

De actiegroep roept gemeenten op om de intocht van Sinterklaas alleen nog te subsidiëren „wanneer piet vrij is van elementen van anti-zwart racistische stereotyperingen”.

Overleggen over pieten

De landelijke KOZP vraagt de gemeenten en intochtcomités te overleggen met lokale actiegroepen over hoe de pieten eruit moeten zien.

„Wij werken graag met intochtcomités en gemeenten samen om een volwassen keus te maken voor een feest waar alle kinderen aan mee kunnen doen”, meldt KOZP in een verklaring. „Gelukkig zijn er al veel gemeenten die dit jaar de omslag maken naar een racismevrij feest met bijvoorbeeld de schoorsteenpiet.”

Grijze

De zogeheten Grijze Piet die in sommige gemeenten is geïntroduceerd als vervanger van Zwarte Piet, is volgens KOZP geen verbetering. De schmink is grijs, maar andere stereotypen zoals rood geschminkte lippen en een afro-pruik zijn gebleven volgens de actiegroep. „Grijs wordt hier net als zwart ingezet als een fictieve huidskleur die refereert aan een racistische stereotypering.” Iets waarin Jan Roos zich totaal niet in kan vinden.

 

In Arnhem werd afgelopen weekend een streep gezet door Grijze Piet, „Yes, goed nieuws uit Arnhem!”, reageerde Jerry Afriyie.

Volgens KOZP zijn er de afgelopen jaren veel niet-racistische alternatieven gebruikt, zoals de roetveegpiet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Geef alleen racismevrije intochten subsidie’ (Grijze Piet mag ook niet)
Sluiten