Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 19 okt 2020 / 17:01 uur

Gebruik softdrugs in buitenlucht kan toch worden beboet

Het is toch al mogelijk om op te treden tegen het gebruik van softdrugs in de buitenruimte. Het gaat daarbij om de avond en de nacht.

Om boetes te kunnen uitdelen is geen nieuwe wet- of regelgeving nodig, laat Ferd Grapperhaus vandaag aan de Tweede Kamer weten. Een verbod tussen 20.00 en 07.00 uur was een van de voorgestelde maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Juristen zeiden dat boete bij softdrugs niet kon

Premier Mark Rutte en corona-minister Hugo de Jonge kondigden de maatregel vorige week aan, samen met een verbod op alcoholconsumptie onder dezelfde omstandigheden. Het verbod op alcohol wordt via een noodverordening geregeld, maar juristen zeiden dat dat met softdrugs niet mogelijk was. Dat was strijdig met het gedoogbeleid, betoogde ook het ministerie zelf.

Grapperhaus laat nu weten dat het verbod wel mogelijk is, zonder noodverordening. Het bezit van softdrugs is feitelijk in Nederland al verboden, en daarmee dus ook het gebruik. Het gedoogbeleid heeft alleen betrekking op de verkoop ervan. Iemand die op straat wiet of hasj rookt, kan daarvoor dus al worden aangesproken of beboet door de politie.

Strenger handhaven

De minister praat later vandaag met de voorzitters van de veiligheidsregio’s. Op de agenda staat onder meer het voornemen om de coronamaatregelen weer strenger te gaan handhaven, iets wat vorige week in de persconferentie al werd aangekondigd. Ook het optreden tegen softdrugsgebruik in de buitenruimte zal besproken worden.

Een meerderheid van de Kamer reageerde gepikeerd toen het verbod op softdrugsgebruik niet door leek te kunnen gaan, en steunde een motie van SGP-voorman Kees van der Staaij om het toch mogelijk te maken. Van der Staaij vond het niet uit te leggen dat er wel een verbod komt op het drinken van alcohol in de openbare ruimte, maar niet voor softdrugs. „Dat lijkt mij een hele rare, want drank is legaal. Dat kunnen we kennelijk wel verbieden en iets wat verboden is, maar alleen gedoogd wordt, zou je dan niet kunnen verbieden”, zei hij tijdens het debat in de Tweede Kamer.

‘Dit houdt juridisch geen stand’

Juridisch houdt het uitdelen van boetes toch geen stand, stelt hoogleraar recht en samenleving Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen. „Je zou denken dat als je softdrugs gebruikt, je die middelen ook aanwezig hebt, zoals bedoeld in de Opiumwet. En bovendien dat je gebruiken dan ook kunt bestraffen”, zegt Brouwer. „Want hoe kun je gebruiken zonder aanwezig te hebben? Maar het grappige is dat de Hoge Raad daar nou net een uitspraak over heeft gedaan die tot een andere slotsom leidt: gebruik valt niet onder aanwezig hebben.” De minister zit er volgens Brouwer dus naast. „Gebruiken is op grond van de huidige Opiumwet niet strafbaar.”

Lees ook: Man bespuit mensen met pepperspray omdat ze geen afstand houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gebruik softdrugs in buitenlucht kan toch worden beboet
Sluiten