Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 22 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Dringend advies: ga met Sint-Maarten niet met je kind langs de deuren

Ga met Sint-Maarten niet met je kinderen langs de deuren om snoep op te halen. Dat is nu officieel ‘een dringend advies’.

Het leek even door te kunnen gaan, maar Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft vandaag toch het dringende advies gegeven om dit jaar Sint-Maarten niet te vieren. Op 11 november gaan kinderen traditiegetrouw langs de deuren met zelfgemaakte lampionnen om liedjes te zingen. Als beloning krijgen ze van de bewoners snoep of fruit.

Eigen verantwoordelijkheid met Sint-Maarten

De veiligheidsregio meldt: „Ouders hebben een eigen verantwoordelijkheid om de afweging te maken of ze op 11 november wel of niet hun kinderen langs de deuren laten gaan, maar het wordt sterk afgeraden om nieuwe besmettingen te voorkomen.”

https://twitter.com/sqqnder/status/1319338514731966464

Sint-Maarten wordt niet overal in het land gevierd, al is de traditie steeds populairder aan het worden. Vooral in Noord-Holland, Limburg en Groningen gaan kinderen van basisschool-leeftijd nog zingend langs de deuren.

Minder dringend advies in Groningen

De Veiligheidsregio Groningen stelt dat als iedereen zich aan de regels houdt, er genoeg ruimte is om drukte te voorkomen. Wel moeten mensen erop letten dat de zingende kindjes anderhalve meter afstand van de voordeur houden. Ouders moeten zorgen dat de groepjes en het aantal begeleiders zo klein mogelijk blijven. En de gulle gevers moeten het liefst voorverpakte traktaties uitdelen. Wie klachten heeft, kan maar beter de voordeur niet openen. „Voor ieder die niet aan Sint Maarten wil meedoen: laat dat even weten, bijvoorbeeld met een briefje op de deur.”

https://twitter.com/VinceINFJ/status/1319333011138240512

Sint-Maarten ooit bedelfeest voor de armen

Het kinderfeest wordt behalve in Nederland, gevierd in sommige streken van België, Noord-Frankrijk, sommige Duitstalige gebieden, Portugal en Hongarije. Het advies in andere landen is nog niet duidelijk. In de 19e eeuw waren het vooral groepjes jongens die zingend langs de huizen liepen. Als bedelfeest was Sint-Maarten lange tijd een feest voor de armen. Rijke burgers zagen hun kinderen er liever niet aan mee doen. In de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw veranderde die houding.

Lees ook: Ook lockdown voor de kippen: vogelgriep in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.