Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 7 okt 2020 / 08:11 uur

‘Foto’s of video’s van slachtoffers online zetten moet strafbaar worden’

CDA, PvdA en GroenLinks willen dat van het online zetten van foto’s of video’s van slachtoffers bestraft wordt. De politieke partijen dienen hiertoe samen een wetsvoorstel in. Ze pleiten voor maximaal een jaar gevangenisstraf of een boete van maximaal 21.750 euro.

Een omstander die foto’s of filmpjes maakt van zwaargewonde mensen. Volgens de politieke partijen komt dat vaak voor. Volgens hen wordt deze daad nog erger als het beeldmateriaal daarna op sociale-mediakanalen verschijnt.

Sensatiezucht

Momenteel krijgt een filmende voorbijganger geen straf voor zijn of haar gedrag. Daarnaast staat niets het openbaar maken van de beelden in de weg. Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg (CDA) noemt het „sensatiezucht”. „Dat is een onacceptabele inbreuk op iemands privacy en het brengt het slachtoffer of de nabestaanden extra leed.”

Madeleine van Toorenburg CDA in de Tweede Kamer
Madeleine van Toorenburg CDA in de Tweede Kamer (Foto: ANP / Robin Utrecht)

Misselijkmakend

Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) zegt misselijk te worden van dit soort acties. „Als je verhalen hoort van mensen die op internet zagen hoe een geliefde of naaste omkwam door een ongeval. Of slachtoffer werd van een ernstig misdrijf. Die beelden laten je nooit meer los.”

Lees ook: Singapore betaalt ouders met ‘babybonus’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Foto’s of video’s van slachtoffers online zetten moet strafbaar worden’
Sluiten