Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 okt 2020

Duitse regering ruziet over recht op thuiswerken: ‘Het leidt tot extra rompslomp’

In ons land is thuiswerken voorlopig de norm, tenzij het echt niet anders kan. In ons buurland denken ze al een stapje verder, en dat leidt tot de nodige onrust.

De Duitse regeringspartijen ruziën over het recht op thuiswerken, of ‘homeoffice’ en ‘mobile Arbeit’, zoals het wordt genoemd. De sociaaldemocratische minister voor Werkgelegenheid, Hubertus Heil, wil dat werknemers voortaan minstens 24 dagen per jaar thuis mogen werken, ook na de coronacrisis. Maar de coalitiepartner in Berlijn, de christendemocraten van bondskanselier Merkel, ziet dat niet zitten.

Extra rompslomp

Volgens de christendemocraten leidt het thuiswerken tot extra papieren rompslomp. Deze bureaucratie vormt een extra belasting voor ondernemers in deze coronatijden, zeggen politici uit de fractie van CDU en CSU.

Heil benadrukt dat het recht alleen geldt als het thuiswerken mogelijk is bij een bedrijf. Hij kreeg maandag wel steun van de minister voor Milieu, SPD-partijgenote Schulze. Zij wijst op de voordelen voor het klimaat als er minder wordt gereisd om te werken, bijvoorbeeld minder vervuilende files. Het is een stap naar meer milieubescherming, aldus Schulze tegen Duitse media. Volgens schattingen zou het beroepsverkeer met 8 procent dalen.

Lees hier wat Nederlanders heel erg missen door het thuiswerken

Tweedeling thuiswerken

Critici van het plan vrezen een tweedeling van de arbeidsmarkt, met werknemers die wel en werknemers die niet thuis kunnen werken. Beroepsgroepen als verpleegsters, fabrieksarbeiders en bakkers zouden een compensatie kunnen gaan eisen. Ook kan binnen bedrijven irritatie ontstaan, als kantoorpersoneel wel thuis mag werken, maar werknemers aan de lopende band niet. Zeker de SPD als oude partij van de arbeiders moet zich daar bewust van zijn, aldus een kritisch commentaar in het financiële dagblad Handelsblatt.

Voor- en nadelen

Op social media wegen Duitsers de voor- en nadelen af. Zo noemt hoogleraar Anke Hassel als voordeel dat je meer kunt focussen wanneer je thuis werkt. Als nadeel noemt ze onder andere dat de grens tussen werken en vrije tijd thuis vervaagt.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Duitse regering ruziet over recht op thuiswerken: ‘Het leidt tot extra rompslomp’
Sluiten