Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

De klok terug naar wintertijd zetten duurt voor klokkenspecialist Fidor van den Broek 16 uur

We hebben vannacht kunnen genieten van een uurtje extra slaap want de wintertijd ging in. Om 03.00 uur werd het plotseling 02.00 uur, wat de standaardtijd is. Die duurt tot 28 maart, dan gaat de zomertijd weer in en moeten we het doen met een uurtje minder.

De zomertijd werd in 1977 ingevoerd om energie te besparen. In de zomer wordt het vroeg licht en als we dan nog slapen, gaat er veel daglicht verloren. Door de klok een uur vooruit te zetten ten opzichte van de ‘echte tijd, ofwel de wintertijd, kunnen we meer gebruikmaken van het daglicht. Maar voor veel mensen is de klok verzetten een doorn in het oog. Sommigen krijgen er slaapproblemen door en anderen vinden het maar ingewikkeld.

Mega klus

Maar voor de Nederlandse klokkenspecialist Fidor van den Broek levert het verzetten van de klok nog een heel ander probleem op. Voor Van den Broek is het verzetten van de klok namelijk een mega klus. Hij is dit weekend naar eigen inschatting zo’n zestien uur bezig met het verzetten van de vierhonderd uurwerken van het Britse Windsor Casle.

Het Britse Windsor Casle heeft maar liefst vierhonderd uurwerken die allemaal verzet moeten worden. Afbeelding: EPA / Neil Hall

Van den Broek is sinds een jaar in dienst van de Royal Collection Trust dat namens koningin Elizabeth het negen eeuwen oude kasteel beheert. De klokkenspecialist studeerde in 2015 af aan de opleiding uurwerktechniek van de Vakschool Schoonhoven, met als specialisatie het restaureren van antieke klokken. Precies de soort achtergrond die goed van pas komt in Windsor Castle, de residentie van koningin Elizabeth.

Vijf minuten voor lopen

De Nederlandse klokkenspecialist zei tegen de BBC dat zijn collega in Buckingham Palace dit weekeinde nog meer werk heeft, want daar staan zeshonderd klokken die handmatig bij de tijd gebracht moeten worden. Van den Broek moet er bij zijn werk rekening mee houden dat de uurwerken in de koninklijke keukens vijf minuten voor lopen. Die traditie bestaat omdat het eraan zou bijdragen dat het eten op tijd én warm wordt uitgeserveerd.

Ook zonder de verandering van de zomer- naar wintertijd is er voldoende werk voor de uurwerkconservator. Alle mechanische klokken moeten elke week worden opgewonden en indien nodig worden nagekeken, want soms kunnen uurwerken zomaar uit de pas gaan lopen, legt Van den Broek uit.

Lees ook: Consumentenbond: ‘Prijs op supermarktschap klopt vaak niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.