Anne Kersten
Anne Kersten Binnenland 15 okt 2020

Coronablaastest al vanaf november bruikbaar in Nederland

Vanaf november kan er op verschillende locaties gebruik gemaakt worden van blaastesten. Niet om te testen op alcoholgebruik, maar voor corona. Breathomix, het bedrijf in Leiden dat de coronablaastest heeft ontwikkeld, heeft al duizenden aanvragen uit binnen- en buitenland gekregen. De blaastest wordt eerst in Nederland gebruikt, om de testschaarste in ons land tegen te gaan. De test is vanaf november beschikbaar.

Eerder vandaag werd al duidelijk dat de test betrouwbaar is. „De blaastest wordt op dit moment in de praktijk getest. De negatieve uitslag is nu al heel betrouwbaar”, zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vandaag. Het gaat bij de blaastest – in tegenstelling tot de coronatest – om een negatieve uitslag: er wordt namelijk gekeken naar de aanwezigheid van het virus.

Gelijk uitslag met blaastest

Geert Groeneveld van het LUMC demonstreerde vandaag de werking van de blaastest van Breathomix. De test kijkt of de lucht die iemand uitademt de aanwezigheid van het coronavirus laat zien. Het apparaat geeft direct een uitslag. Daarmee kunnen mensen die niet zijn besmet meteen uit de teststraat gehaald worden.

Volgens De Jonge moet de test in november inzetbaar zijn. Een andere nieuwe test, die door TNO is ontwikkeld, kan per direct worden ingezet. Het gaat om de zogeheten LAMP-test, die binnen drie kwartier tot een uur een uitslag geeft. Deze zogenoemde sneltest is net zo betrouwbaar als de standaard gebruikte PCR-test.

Voor onszelf zorgen

„We hebben sinds gisteravond duizenden aanvragen gehad uit binnen- en buitenland”, vertelt bestuurslid van Breathomix Rianne de Vries. „Van horecabedrijven, maar ook bedrijven als sauna’s en van individuen.” Het bedrijf gaat nog niet op de verzoeken in. Eerst wordt samen met het ministerie en de GGD gekeken hoe de test in Nederland ingezet kan worden. „Er is testschaarste in Nederland, dus we gaan eerst voor onszelf zorgen”, verklaart De Vries.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coronablaastest al vanaf november bruikbaar in Nederland
Sluiten