Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 1 okt 2020 / 14:47 uur

Coronabesmettingen stijgen niet sneller, minder mensen in het ziekenhuis

Er zijn vandaag iets minder coronabesmettingen gemeten dan gisteren. Het aantal positieve tests dat tussen gisterochtend en vanmorgen is afgenomen, staat op 3252.

Gisteren werden er nog 3294 nieuwe gevallen gemeld. Vandaag is er dus een lichte daling te zien, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Kleine vertraging

In de afgelopen week zijn meer dan 20.000 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal sterfgevallen steeg vandaag met dertien, evenveel als op gisteren en eergisteren. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

Rotterdam-Rijnmond telde de meeste nieuwe gevallen. Het aantal besmettingen steeg er met 449. Daaronder zijn 277 positieve tests in Rotterdam zelf. Daarmee gaat de Maasstad als tweede stad in Nederland door de grens van 10.000 gevallen. De teller staat nu op 10.105.

Leiden doorbreekt grens

In Amsterdam-Amstelland werden afgelopen etmaal 408 positieve tests geregistreerd, waaronder 344 in Amsterdam. Sinds het begin van de uitbraak zijn 13.365 inwoners van de hoofdstad positief getest. Het aantal besmettingen in Haaglanden steeg met 352 en in de provincie Utrecht met 284. Leiden ging vandaag door de grens van duizend besmettingen, als zeventiende gemeente in Nederland.

Het totale aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is in 24 uur iets gedaald, van 701 tot 691. Van de patiënten liggen er 152 op de intensive cares, twee meer dan gisteren. Op verpleegafdelingen liggen 539 mensen met COVID-19, 12 minder. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de nieuwe cijfers vandaag bekend.

Prognose is toename

Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers voorziet ondanks de lichte daling dat het aantal coronapatiënten nog wel verder zal toenemen. De prognose voor de korte termijn van het LCPS is een stijging tot 750 patiënten op verpleegafdelingen en 175 patiënten op de intensive care.

De daling valt volgens hem niet toe te schrijven aan de aangescherpte coronamaatregelen, zo snel kunnen die geen effect hebben. Kuipers is groot voorstander van de aanscherpingen die het kabinet begin deze week instelde. Hij durft echter nog niet te zeggen of die afdoende zullen zijn. „Dat moeten we snel gaan zien. Een week na de invoering moet je al effecten gaan zien. Anders moet je nog rigoureuzere maatregelen gaan nemen. Gebeurt dat niet, dan komt het systeem nog verder onder druk.”

Reguliere zorg mag niet stilvallen

Om de druk op ziekenhuizen met relatief veel coronapatiënten te verlichten, worden sinds vorige week weer patiënten verplaatst naar andere delen van het land, zoals ook gebeurde tijdens de eerste golf van besmettingen die het land overspoelde. Het afgelopen etmaal zijn 11 patiënten overgebracht naar een ander ziekenhuis. Dat waren er een dag eerder 12.

Tijdens de eerste golf kwam de reguliere zorg vrijwel helemaal stil te liggen. Dat willen ziekenhuizen nu zo veel mogelijk voorkomen. Toch valt nu al niet te ontkomen aan het afzeggen van „planbare zorg”. Ziekenhuizen staan voor een „fors probleem”, zegt Kuipers daarover. In het hele land zullen ziekenhuizen zich volgens hem genoodzaakt zien om niet-acute behandelingen uit te stellen.

Van een dreigend capaciteitsgebrek op de ic’s is overigens geen sprake. Met de huidige stand van zaken zijn 1350 bedden beschikbaar. Als het nodig is, kan dit aantal worden uitgebreid tot 1700 in januari. Momenteel liggen in totaal 763 patiënten op de ic’s, veruit de meesten om andere redenen dan COVID-19.

Lees ook: Mondkapjes ook op middelbare scholen dringend geadviseerd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Coronabesmettingen stijgen niet sneller, minder mensen in het ziekenhuis
Sluiten