Metro
Metro Binnenland 10 okt 2020 / 18:20 uur

‘Corona-app voor nu een goede maatregel’, De Jonge hoopt op afvlakking

De nieuwe app CoronaMelder, die vandaag officieel in gebruik is genomen, is op dit moment een goede maatregel. Dat zegt klinisch epidemioloog Carl Moons van de Universiteit Utrecht. Juist omdat de testcapaciteit bij de GGD’s onvoldoende is, is de app een belangrijke toevoeging.

Mensen met de app, die in sommige gevallen geen klachten hebben, krijgen een waarschuwing als ze in de buurt zijn geweest van iemand met een coronabesmetting. Dan kunnen ze in de tijd voordat ze zelf eventueel klachten krijgen alvast extra voorzichtig zijn in hun contacten met andere mensen.

‘Je beschermt jezelf en anderen’

De app was vanaf augustus al beschikbaar in een paar veiligheidsregio’s, als proef. Tot vandaag was de CoronaMelder 1,5 miljoen keer gedownload volgens het ministerie. Vanaf vandaag is de app ook landelijk beschikbaar.

Zorgminister Hugo de Jonge benadrukte dat iedereen de app moet gaan gebruiken: „Bestrijden van het virus is te belangrijk om dit maar niet te doen. Je beschermt niet alleen jezelf, maar ook anderen.” Dat is ook de boodschap van de campagne die vandaag van start is gegaan.

Op deze foto is Hugo de Jonge te zien tijdens de lancering van de corona-app campagne.
Zorgminister Hugo de Jonge tijdens de lancering van de corona-app campagne. Foto: ANP

Waarschuwing bij contact met besmet persoon

Als iemand besmet is, moet hij of zij dat in zijn eigen app invoeren. Zo krijgen mensen die in contact zijn geweest met een besmet persoon een melding. Alle gegevens zijn anoniem. Het advies is om na een melding zoveel mogelijk thuis te blijven en sociale contacten uit de weg te gaan. Wie klachten krijgt, kan zich laten testen.

Omdat de GGD’s overbelast zijn, is testen zonder klachten op dit moment niet mogelijk. Een besmet persoon kan via een speciale code op de app zijn contacten zelf ook waarschuwen. „Dat werkt sneller en dus beter dan iedereen gaan bellen”, meent De Jonge.

Moons denkt dat de testcapaciteit van de GGD’s over vijf weken weer op orde is. „De app is ondersteunend en komt niet in plaats van testen”, zegt hij. De Jonge hoopt ook dat testen zonder klachten snel weer mogelijk is. „Maar vooral moet iedereen zich heel goed aan de regels houden. We kunnen de GGD’s niet laten dweilen als we zelf de kraan open laten staan”, aldus de zorgminister.

De Jonge hoopt op afvlakking

Hugo de Jonge blijft hopen dat het aantal dagelijkse coronabesmettingen dit weekeinde toch nog een afvlakking laat zien. Maar als die uitblijft, zijn aanvullende maatregelen „onvermijdelijk”, zei de bewindsman.

„De ontwikkeling van de cijfers is heel zorgwekkend. Het gaat duidelijk niet de goede kant op. Dit is een trend die je niet wil zien”, aldus de minister. „We houden de cijfers goed in de gaten en bereiden ons voor op nadere maatregelen.”

Het kabinet overlegt morgen weer over het nog altijd oplopende aantal besmettingen. Vandaag werd een recordaantal van meer dan 6500 gemeld, ruim vijfhonderd meer dan een dag eerder. De Jonge wil evenwel nog niet speculeren op extra ingrepen. Het kabinet bekijkt de situatie „echt van dag tot dag”, zegt hij. Dinsdag maakt het kabinet volgens hem zo nodig nieuwe maatregelen bekend.

De minister benadrukt opnieuw dat niet de maatregelen zelf het virus kunnen stoppen. „Dat moeten we zelf doen. Hou je aan alle regels!”

Lees ook: Klimaatactiviste Thunberg: Amerikanen, stem op Biden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Corona-app voor nu een goede maatregel’, De Jonge hoopt op afvlakking
Sluiten