Metro
Metro Binnenland 6 okt 2020 / 21:55 uur

Broekers-Knol laat onderzoek doen naar liegende asielzoekers

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Migratie) laat onderzoeken of asielzoekers van wie blijkt dat ze hebben gelogen in hun asielaanvraag harder kunnen worden aangepakt. Ze zei dat vandaag in een debat met de Tweede Kamer.

In het debat haalden meerdere partijen een artikel van het NRC aan van vorige week. De krant meldde dat honderden asielzoekers uit Oeganda de afgelopen jaren onterecht een verblijfsvergunning kregen. Meerdere asielzoekers beweerden homoseksueel te zijn, terwijl ze dat niet waren. In Oeganda staat een levenslange gevangenisstraf op homoseksualiteit. De meeste verstrekte verblijfsvergunningen kunnen niet meer worden ingetrokken.

Twijfels over minderjarige asielzoekers

De Telegraaf berichtte gisteren dat er ook twijfels zijn over honderden asielaanvragen van mensen die zeiden minderjarig te zijn. Zo was er sprake van ‘minderjarige asielzoekers met grijs haar en rimpels’. Uit gegevens van het ministerie van Justitie en Veiligheid was de twijfel over de leeftijd van sommige asielzoekers zo groot, dat er 264 keer medisch onderzoek nodig was. Dat is ruim drie keer vaker dan een jaar daarvoor.

De bewindsvrouw noemt de berichten „heel erg kwalijk”, omdat het het draagvlak voor asielzoekers in de samenleving ondermijnt en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) extra belast. Ze laat kijken of er toch nog meer mogelijk is, maar temperde tegelijk de verwachtingen. In een procedure zou het aan de IND zijn om te bewijzen dat er is gelogen „en dat is niet makkelijk”, aldus Broekers-Knol.

Lees ook: Kwart van de kinderen fietst zonder licht: ‘Moeten wakker geschud worden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Broekers-Knol laat onderzoek doen naar liegende asielzoekers
Sluiten