Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 13 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Boa’s: Geef ons coronamaatregelen die we kunnen handhaven

De boa’s zien de aangescherpte coronamaatregelen die vanavond worden aangekondigd met spanning tegemoet. „Wij willen dat er maatregelen worden afgekondigd die handhaafbaar zijn.”

Dat zegt woordvoerder Richard Gerrits van vakbond BOA ACP.

„Bij een eerdere aankondiging moesten we gaan controleren achter de voordeur op een maximum aantal mensen in huis. Dat kan niet. Dus de maatregelen moeten realistisch zijn en dan is uniformiteit handig”, blikt Gerrits vooruit op de persconferentie van vanavond (19.00 uur op NPO 1). Daarin worden strengere coronamaatregelen aangekondigd omdat het aantal besmettingen fors blijft stijgen. De horeca krijgt te maken met verscherpte maatregelen en de verkoop van alcohol wordt mogelijk verboden na 20.00 uur in supermarkten, avondwinkels en via bezorgdiensten.

https://twitter.com/HumanPeacefact/status/1315804914812059650

Coronamaatregelen goed communiceren

De controle daarop ligt uiteindelijk bij de politie en boa’s. „Maar in eerste instantie ligt de verantwoordelijkheid bij de ondernemer zelf”, vindt Gerrits. „Het is niet uitvoerbaar om alles te controleren, dus we moeten goed communiceren. Wij halen de rotte appels eruit en dan kunnen we handhaven. Maar er komt wel weer een taak bij.”

Gerrits benadrukt dat er met elke maatregelen weer extra druk bijkomt voor boa’s en dat heeft zijn weerslag op de mensen. „De zorg heeft een piek gehad, maar het handhavingsapparaat heeft geen moment rust gekend. Het ziekteverzuim gaat omhoog, dus we moeten zuinig zijn op de mensen die we inzetten.” Daarmee doelt hij op nieuwe cijfers onder boa’s die bij de NS werken. Onder de 650 boa’s is de uitval op dit moment 25 procent. „Dat is verdrievoudigd met normaal en dan kijk je nog maar naar één vervoerder”, besluit Gerrits.

Een foto van een verplichting van een mondkapje op een markt, een maatregel die boa's goed kunnen handhaven
Een eerdere maatregel over mondkapjes, zoals op het Afrikaanderplein in Rotterdam, konden boa’s prima handhaven. Foto: ANP / Phil Nijhuis

Boa’s willen wapenstok in trein en op station

Vrijdag waren de boa’s ook al in het nieuws. De NS moet het mogelijk maken dat zijn buitengewoon opsporingsambtenaren een wapenstok krijgen. Daarvoor pleitte het NS-onderdeel Veiligheid & Service. Aanleiding vormen de coronamaatregelen die de boa’s moeten handhaven. Boa’s krijgen hierdoor steeds meer te maken met agressie.

Het uitrusten van de boa’s met een wapenstok is al eerder aangekaart, maar maatschappelijk gezien was de tijd er toen nog niet rijp voor, aldus Veiligheid & Service in een voorstel. „Dat is afgelopen periode echt veranderd, niet alleen door mondiger burgers, dreiging van terreur, een terugtrekkende centrale overheid of door een ondermaatse politiebezetting. De grote druk die uitgeoefend wordt op de buitengewoon opsporingsambtenaren om corona‐gerelateerde maatregelen te handhaven heeft voor de onderdeelcommissie nadrukkelijk meegespeeld bij de agendering van dit onderwerp.”

Lees ook: ‘Boa’s zijn echt overal’: strengere controle op naleven coronaregels in ov

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.