Anne Kersten
Anne Kersten | LinkedIn Binnenland 27 okt 2020 / 14:28 uur

RIVM: Bijna 68.000 nieuwe besmettingen en 329 doden in één week tijd

In één week tijd zijn er bijna 68.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt het RIVM. In de afgelopen week zijn er 329 mensen aan het virus overleden.

Dat is een flinke toename vergeleken met de week ervoor. Toen overleden er 185 mensen aan het coronavirus.

Minder sterke stijging

In totaal zijn er 67.542 positieve tests gemeld. In de week ervoor lag dat aantal ‘nog maar’ op 55.587 besmettingen. Ook in het aantal opnames is een toename te zien. In de afgelopen week zijn er 1739 mensen opgenomen op verpleegafdelingen, tegenover 1492 in de periode daarvoor. Er zijn 333 mensen op de intensive care beland, tegenover 287 in de week ervoor.

In de afgelopen 24 uur zijn er wederom meer dan 10.000 mensen positief getest op het coronavirus. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er 10.315 positieve tests geregistreerd. Gisteren ging het om 10.346 besmettingen en zondag kwamen er 10.200 gevallen bij. In de afgelopen 24 uur zijn 70 mensen aan het virus overleden.

Het aantal besmettingen stijgt wel minder hard dan vorige week. „Dat is waarschijnlijk het effect van de maatregelen die eind september en medio oktober van kracht werden”, meldt het RIVM.

Extra coronasteun

De tijdelijke coronawet, die een wettelijke grondslag moet geven aan het coronabeleid, is vandaag ook door de Eerste Kamer aangenomen. De Tweede Kamer nam de wet eerder deze maand al aan. Toen werd onder meer de hoogte van de coronaboete aangepast. De huidige maatregelen zijn bedoeld om het coronavirus in te dammen, zodat het aantal besmettingen terugloopt en het virus uiteindelijk uitdooft.

Het kabinet maakte vandaag bekend extra geld uit te trekken voor door corona getroffen bedrijven. In totaal is er een half miljard euro extra beschikbaar voor coronasteun aan bedrijven. Ook wordt er 40 miljoen euro uitgetrokken voor extra steun aan horeca-ondernemers en is er eenzelfde bedrag beschikbaar voor niet-gesubsidieerde theaterproducenten.

Code oranje

Vanaf woensdag geldt er code oranje voor tien Duitse steden, dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend. Het aantal coronabesmettingen is er zo hard gestegen, dat het ministerie aanraadt er alleen naartoe te gaan als het écht noodzakelijk is. Het gaat om Berlijn, Keulen, Düsseldorf, Aken, Essen, Bremen, Frankfurt, Stuttgart, München en Mannheim.

Voor heel België, Frankrijk, Spanje, Finland, Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk geldt al code oranje, net als voor de Portugese hoofdstad Lissabon en voor Griekse eilanden als Kreta, Rodos, Corfu en Lesbos.

Lees ook: Na Grapperhaus gaan ook Belgische politici de fout in met coronaregels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
RIVM: Bijna 68.000 nieuwe besmettingen en 329 doden in één week tijd
Sluiten