Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 9 okt 2020 / 10:00 uur

‘Besmetting ziekenhuispersoneel gebeurde niet op de ok’

Gisteren kwam naar buiten dat het operatiepersoneel van het Zuyderland-ziekenhuis in Geleen en Heerlen is getroffen door het coronavirus.

De besmetting met het coronavirus is waarschijnlijk niet op de operatiekamers gebeurd. Dat zei David Jongen, bestuursvoorzitter van het Limburgse ziekenhuis vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Ziekenhuispersoneel besmet

Twintig medewerkers van de operatiekamers zijn anderhalve week geleden besmet geraakt. Onder hen drie chirurgen, van wie er één op de eigen ic ligt. In totaal bleken 33 medewerkers van het ziekenhuis het virus onder de leden te hebben, laat een woordvoerder van Zuyderland vandaag weten.

Waar het operatiepersoneel besmet is geraakt, is volgens Jongen onduidelijk. Beter beschermd zijn dan op de ok kan bijna niet, zegt hij. „Het zal dan ook niet op de ok zijn gebeurd. We hebben contactonderzoek gedaan, maar daar komt geen eenduidige bron uit naar voren.”

Omdat er mensen ziek werden en het coronavirus onder de leden bleken te hebben, is heel uitvoerig getest. Uit ongeveer 180 testen zijn deze twintig medewerkers gekomen, aldus Jongen. „Gelukkig hebben we sinds een dag of vijf, zes geen positieve mensen meer getest”, voegde hij toe.

Lees ook: Advies OMT: Geen preventief mondkapjesgebruik in thuiszorg

Snel virus

„We zijn erg geschrokken”, laat een woordvoerder van het ziekenhuis vandaag weten. „Opnieuw blijkt hoe snel het virus om zich heen kan grijpen zonder dat we weten hoe het hier binnen is gekomen.” Het ziekenhuis heeft ook alle patiënten getest die tijdens de uitbraak onder behandeling waren. Ze bleken allen negatief en hadden het virus dus niet opgelopen.

Het ziekenhuis heeft nu twee van de negentien ok’s gesloten, omdat er onvoldoende personeel is. De behandelingen die zijn uitgesteld, zijn behandelingen waarbij mensen geen risico’s lopen. Vanmiddag wordt beslist of de ok’s weer open kunnen.

Opschaling

Het ziekenhuis, dat vestigingen heeft in Heerlen en Geleen, heeft de infectiepreventiemaatregelen verder opgeschaald, zegt Jongen. „Ook als er nu pauze is op de ok, draagt iedereen een mondkapje. Dat was twee weken geleden niet zo.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Besmetting ziekenhuispersoneel gebeurde niet op de ok’
Sluiten