Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Al in voorjaar duidelijk dat er een testtekort zou zijn

Een coronatest is niet overal even makkelijk: landelijk is er een testtekort en een tekort aan capaciteit. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) wist al in het voorjaar dat er een tekort aan coronatesten zat aan te komen en dat uitbreiding noodzakelijk was.

De artsen die het kabinet adviseren, negeerden de prognose echter herhaaldelijk. Dat meldt Follow the Money op basis van interne stukken die de website in handen heeft.

Testtekort was voorspeld

Het RIVM voorspelde in april al dat de testvraag in september 38.500 testen per dag zou bedragen. Die prognose was leidend voor het Landelijke Coördinatieteam Diagnostische Keten (LCDK), dat binnen VWS verantwoordelijk is voor het uitvoeren van het testbeleid van minister De Jonge. Onder leiding van arts-microbioloog Edwin Boel anticipeerde het LCDK alleen niet op de prognose, waardoor de testcapaciteit bleef steken op 30.000. Dat blijkt uit presentaties en gespreksverslagen van het LCDK.

De documenten laten zien hoe in de zomer – toen er gelegenheid was om de testcapaciteit op te hogen voor een te verwachten tweede golf in het najaar – kostbare tijd verloren is gegaan.

Geen test te krijgen

De afgelopen maanden is er veel te doen geweest rondom het doen van een coronatest. Een paar weken geleden zat bijna elke teststraat in Nederland vol. Daardoor konden ook mensen uit de zorg en het onderwijs zich niet op tijd laten testen, met een personeelstekort als gevolg. Deze twee groepen krijgen inmiddels voorrang bij het maken van een test.

Lees ook: Zorgpersoneel en leraren krijgen voorrang bij coronatest

Naar aanleiding van het tekort riep de GGD op alleen een test te doen als mensen ook echt klachten hebben. Zijn de klachten voorbij, dan hoopt de organisatie dat mensen hun coronatest weer afzeggen.

Meer en meer besmettingen

Op dit moment stijgt het aantal vastgestelde coronabesmettingen in ons land hard. Het kabinet gaf maandagavond een persconferentie waarin een aantal nieuwe maatregelen werden aangekondigd, die een dag later van kracht waren. Daarin werd duidelijk dat thuiswerken opnieuw de norm wordt en werklocaties twee weken gesloten kunnen wanneer dat niet gebeurt. Gezelschappen mogen uit niet meer dan vier personen bestaan, zowel thuis als in bijvoorbeeld de horeca en eet- en drinkgelegenheden moeten om 22.00 uur de deuren sluiten.

Gisteren besloot het kabinet daarnaast dat een mondkapje ‘dringend wordt geadviseerd’ in publieke ruimtes. Eerder gold dit advies alleen voor Utrecht, Den Haag en Amsterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Al in voorjaar duidelijk dat er een testtekort zou zijn
Sluiten