Metro
Metro Binnenland 31 okt 2020 / 18:25 uur

Afvlakking coronacijfers zet door, wel iets meer mensen op ic

Het aantal gemelde coronabesmettingen is vandaag gedaald tot onder de 10.000, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarmee lijkt de afvlakking van de cijfers door te zetten.

Tussen gisterochtend en vanochtend kwamen er bij het RIVM 9839 meldingen binnen van positieve tests. Gisteren waren dat er 11.127, zo blijkt uit bijgestelde cijfers. Eerder waren voor vrijdag nog 11.141 positieve tests gemeld.

Wel was er donderdag weer een storing bij de GGD, toen kwamen de cijfers niet goed door. Een deel van de ontbrekende cijfers werd bij vrijdag opgeteld. Ook zijn er de laatste tijd meer testen afgenomen, zei het RIVM. Daarom vinden ze het beeld ‘hoopvol’.

Premier Mark Rutte maakte gisteren nog bekend dat een totale lockdown niet waarschijnlijk is. Wel zegt hij dat het „dienstig” kan zijn om extra maatregelen te nemen. Daardoor zou een daling van het aantal besmettingen sneller gaan.

70.000 positieve tests in een week

In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 70.000 positieve tests geregistreerd. Dat komt dus neer op een gemiddelde van ongeveer 10.000 coronabesmettingen per dag.

Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn ruim 351.000 Nederlanders positief getest. Het werkelijke aantal mensen dat het virus heeft opgelopen ligt vrijwel zeker hoger, omdat in de beginfase van de uitbraak lang niet iedereen werd getest. Een onbekend aantal mensen is overleden of genezen zonder dat ooit is vastgesteld of ze het virus onder de leden hadden.

In de afgelopen 24 uur steeg het aantal gemelde stergevallen met 51. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren 87 sterfgevallen gemeld.

Tussen 20 en 27 oktober werden er 67.542 mensen positief getest op het coronavirus.

Lichte stijging op ic

Op de intensive care is ook (nog steeds) sprake van een stijging. Ten opzichte van gisteren liggen vandaag 17 extra coronapatiënten op de ic. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS). Ic-medewerkers zorgen nu voor 584 patiënten met Covid-19.

Op verpleegafdelingen is het aantal coronapatiënten gestegen met 46 naar 1864 patiënten. Opgeteld liggen nu 2448 Nederlandse Covid-19-patiënten in het ziekenhuis. Twee van de patiënten liggen in het ziekenhuis in het Duitse Münster op de ic.

In de afgelopen 24 uur zijn 38 patiënten verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Onder hen waren drie coronapatiënten.

Lees ook: Vermiste Belgische vlogger Kastiop (22) dood gevonden in kanaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Afvlakking coronacijfers zet door, wel iets meer mensen op ic
Sluiten