Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 19 okt 2020 / 16:07 uur

Ruim 1700 coronapatiënten in het ziekenhuis, iets minder besmettingen

Voor het eerst in vijf dagen is het aantal nieuwe coronabesmettingen iets gedaald. Wel steeg het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis met 86 tot 1738.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen gister- en vanochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is de eerste keer in vijf dagen dat het aantal besmettingen lager is dan de dag ervoor. Gisteren telde het RIVM nog 8177 positieve tests in het voorgaande etmaal.

17 coronapatiënten gestorven

Het aantal door COVID-19 veroorzaakte sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met 17 toe. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven aan het RIVM. Gisteren meldden de onderzoekers dat 15 mensen recentelijk waren overleden aan het coronavirus.

In de afgelopen zeven dagen nam het aantal positieve tests toe met ongeveer 55.000. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van twee weken eerder.

In de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond nam het aantal besmettingen het afgelopen etmaal het meest toe, met 982. In 543 gevallen ging het om inwoners van Rotterdam. In de provincie Utrecht nam het aantal positieve tests toe met 873 en in Amsterdam-Amstelland met 654.

Coronapatiënten in het ziekenhuis

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1738 coronapatiënten. Dat zijn er 86 meer dan gisteren, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vandaag.

De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 184 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 113 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 71 naar 1359.

IC’s weer iets drukker

De intensivecareafdelingen hebben afgelopen etmaal 38 coronapatiënten opgenomen. Daarnaast hebben 23 mensen de ic verlaten, en daardoor steeg het totaal aantal coronapatiënten daar met 15 naar 379. Ook daar is niet bekend hoeveel van de 23 zijn overleden en hoeveel terug naar een verpleegafdeling mochten.

Een foto van een helikopter die wordt ingezet om coronapatiënten te vervoeren
Voor het eerst in de tweede golf werd een coronapatiënt met de helikopter verplaatst, in dit geval van het Erasmus MC naar de Ziekenhuisgroep Twente in Almelo. Foto: ANP / Pieter Stam de Jonge

In de afgelopen 24 uur zijn 23 mensen verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land. Het is nog niet nodig geweest om patiënten naar Duitsland te brengen. „Met uitbreiding van de capaciteit in ziekenhuizen zijn we in staat geweest om de mensen in Nederland op te vangen”, aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Hij sluit echter niet uit dat het in de komende dagen nodig is om de eerste coronapatiënten naar Duitsland te brengen.

‘Aantallen in het ziekenhuis zal nog niet dalen’

Kuipers verwacht niet dat het aantal opgenomen coronapatiënten in de komende tijd daalt. De computerberekeningen voorspellen dat de verpleegafdelingen eind oktober 2000 mensen behandelen en de intensive cares ongeveer 500 coronapatiënten. „Tot nu toe lopen we precies conform die lijn”, aldus Kuipers. Bovendien duurt het daarna nog een tijd voordat de normale situatie terug is. „Na de eerste lockdown duurde het tien weken voor de intensive cares terug waren op het basisniveau en voor de klinieken nog langer. Stel dat we komend weekeinde de piek zouden bereiken, wat al vroeg is, duurt het nog tot ruim december voor we weer terug bij normaal zijn.”

Lees ook: Man bespuit mensen met pepperspray omdat ze geen afstand houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ruim 1700 coronapatiënten in het ziekenhuis, iets minder besmettingen
Sluiten